Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila: ”Certificatul verde va include și testarea”

Alexandru Rafila: ”Certificatul verde va include și testarea”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis astăzi că testarea pentru COVID-19 va fi inclusă în certificatul verde.

Alexandru Rafila: ”Certificatul verde va include și testarea”
Sursa foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Adelina Miron    |    08 Dec 2021   •   12:48

„Încercăm o întoarcere la normalitate și o întoarcere la un parteneriat cu populația. România a luat aceste măsri, care par măsuri de relaxare: prelungirea programului agenților economici cu o oră, mărirea gradului de ocupare a sălilor la 50% de la 30%, renunțarea la restricțiile de circulație din timpul nopții și, un lucru care cred că duce la eliminarea unei discriminări, accesul pe baza certificatului electronic covid care include de data aceasta și testarea”, a declarat Alexandru Rafila.

„ Decât să avem reguli extrem de dure, limitative care nu sunt respectate, este mai bine să avem o anumită relaxare și cu respectarea riguroasă a tuturor acestor reguli. În paralel ne pregătim și pentru situația generată de apariția noii tulpini”, afirmă ministrul.

Faptul că sunt patru zile - 24 și 25 decembrie, 31 decembrie și 1 ianuarie - în care manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări deosebite nu înseamnă că „trebuie să transformăm aceste manifestări în vector de propagare a infecției. De asta este practic posibilă organizarea de manifestări în spații deschise fără niciun fel de probleme, cu o condiție: populația să aibă un comportament preventiv”, a mai precizat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a mai spus că o echipă de specialiști de la Institutul de Sănătate Publică și de la Parlament lucrează la proiectul legii covid, care ar urma să condiționeze, în anumite cazuri, accesul la job de vaccinare, testare sau trecerea prin boală.

„Sper ca legea privind certificatul covid să fie aprobată în această lună”, a spus Rafila într-o conferință de presă la guvern.

Ministrul Sănătății a mai spus că ”proiectul inițial era extrem de limitat din punct de vedere al aplicabilității”.

Formularul de localizare al pasagerilor devine obligatoriu și în România

Mai mult, formularul de localizare al pasagerilor va deveni obligatoriu și în România, a anunțat, ieri, Alexandru Rafila.

„Ieri am fost la reuniunea miniștrilor Sănătății din UE și, dincolo de îngrijoarea legată de noua tulpină Omicron, care recomandă statelor membre instensificarea campaniilor de vaccinare și introducerea de către toate statele membre a acelui formular de localizare al pasagerilor. Va deveni obligatoriu în cadrul UE și e bine ca noi să operaționalizăm acest lucru, până pe data de 20 decembrie.

(...) Sunt trei spitale regionale care ar trebui să demareze proiectarea. Este vorba despre Iași, Craiova și Cluj. Pentru Iași, am înțeles că s-a semnat contractul pentru proiectare. Urmează ca în cursul acestei luni, dacă nu, luna viitoare, să se semneze și pentru Cluj și Craiova și să vă dau un raport mai detaliat referitor la acest subiect, dar și la modul de derulare a diverselor tipuri de programe, de proiecte cu fonduri de la Banca Mondială sau fonduri nerambursabile în cadrul Ministerului Sănătății.

Sunt, cred, întârzieri acolo și trebuie să știm unde plecăm, pentru că renunțăm sau nu suntem capabili să utilizăm niște resurse pe care le avem la îndemână și care trebuie, în mod evident, operaționalizate și cred că în cursul anului 2022 am putea să avem primele rezultate palpabile”, a declarat Alexandru Rafila.

 

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila test certificat
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close