Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila, vești proaste despre fetița cu "hepatită misterioasă": "Poate duce în orice moment la agravarea stării de sănătate"

Alexandru Rafila, vești proaste despre fetița cu "hepatită misterioasă": "Poate duce în orice moment la agravarea stării de sănătate"

Alexandru Rafila a vorbit, miercuri, despre starea de sănătate a fetiței diagnosticate cu hepatită la noi în țară.

Alexandru Rafila, vești proaste despre fetița cu "hepatită misterioasă": "Poate duce în orice moment la agravarea stării de sănătate"
Sursa foto: agerpres
de Laura Dinu    |    27 Apr 2022   •   14:37

”Starea fetiței de 5 ani nu s-a ameliorat, aceasta hepatită poate duce în orice moment la agravarea stării de sănătate.  

Probabil ca o sa mai avem cazuri, dar noi avem un singur caz probabil nu confirmat.  

Au mai fost cazuri de hepatită cu o cauză necunoscută, cazuri sporadice, câteva pe an”, a declarat Alexandru Rafila în exclusivitate pentru Antena 3. 

Primul caz de hepatită ”misterioasă” a apărut în România. Ministerul Sănătății spune că este vorba despre o fetiță de 5 ani, internată la un spital de specialitate din 4 aprilie.

"Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat. Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nicio legătură epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la bază definiția OMS de caz probabil, care se referă la insuficientă hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică. 

Facem aceste precizări pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România", arată sursa citată. 

Organizația Mondială a Sănătății arăta că cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani au fost identificate în 11 țări. Cel puțin un copil a murit și 17 au avut nevoie de transplant de ficat. 

Medicul Mihai Craiu: ”Mergeți urgent la medic! Cred că ar trebui să știți cu toții să recunoașteți această boală!”

Medicul Mihai Craiu atrage atenția cu privire la simptomele hepatitei la copii. ”În general copilul cu hepatită se simte MULT mai rău decât arată!”

”Nu e momentul acum...  

Cum zicea o reclamă de la TV prezentată în ultima vreme în mod repetat. Căci avem de gătit pască, drob și ciorbă de miel... 

Cred că ar trebui să știți cu toții să recunoașteți hepatita la copil. ACUM până nu se îngroașă gluma.

De unde vine motivul de îngrijorare? În ultimele luni s-a observat o creștere alarmantă a cazurilor grave de hepatită la copil. Atât de grave încât 4 copii britanici și cel puțin 2 americani (pentru SUA există doar date preliminare) au trebuit să facă transplant hepatic. 

Hepatită... hmmm, mare brânză, vor comenta niște "specialiști". Noi românii suntem campionii Europei la hepatită și mâini murdare... 

Da, hepatită. Dar nu una cunoscută... Toate aceste cazuri foarte grave au fost testate amănunțit și s-au exclus infecțiile cu virus hepatitic A,B,C,E, delta, etc. 

Cine este de vină? Pe scurt - nu se știe încă. Au fost luate în discuție adenovirusul 41, un serotip ce poate produce gastroenterită sau noul coronavirus. 

Vorbim despre 74 de cazuri în Regatul Unit, de câteva în Spania, Danemarca, Olanda (pentru Europa) și SUA.  

Cazuri extrem de grave care au apărut în câteva luni. Medicii britanici au comentat că numărul acestor cazuri descrise în martie și aprilie 2022 este mai mare decât toate cazurile raportate într-un an întreg, în 2018 sau 2019. 

Până vor exista mai multe date, toți părinții vor trebui să poată recunoaște repede hepatita acută gravă. 

Simptomele hepatitei

Un astfel de copil are : 

- icter cutaneo-mucos (este galben la piele și la ochi) 

- stare de oboseală extremă, foarte neobișnuită și inexplicabilă prin efortul depus de copil 

- urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru) 

- scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viață cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă) 

- mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată) 

- sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv 

În general copilul cu hepatită se simte MULT mai rău decât arată! 

Nu vă autodiagnosticați, nu folosiți de capul vostru unul din multele produse destinate sănătății ficatului (e super ofertă la TV) ci mergeți la medic! URGENT!”, scrie medicul Mihai Craiu pe o rețea socială. 

 

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close