Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila intervine în scandalul concediilor medicale: "Acolo trebuie direcționate verificările!"

Alexandru Rafila intervine în scandalul concediilor medicale: "Acolo trebuie direcționate verificările!"

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a pronunțat în privința suspiciunilor vizându-i pe medicii care eliberează un număr mare de concedii medicale.

Alexandru Rafila intervine în scandalul concediilor medicale: "Acolo trebuie direcționate verificările!"
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Sanatatii Romania
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Feb 2024   •   14:30

Este o temă abordată recent și de premierul Marcel Ciolacu.

De asemenea, controversa se suprapune cu scandalul impozitării concediilor medicale, subiect ce a tensionat și mai mult relațiile între cele două partide de la guvernare, reacțiile publice fiind net defavorabile acestei măsuri.

Alexandru Rafila susține că există medici care eliberează un număr foarte mare de documente pentru concedii medicale.

Pentru combaterea abuzului în ceea ce privește eliberarea acestor certificate, este necesar ca verificările să fie ar trebui îndreptate către acești medici.

Alexandru Rafila:  "Sunt zone în care se acordă prea multe prescripții"

"Cred că preocuparea prim-ministrului are o anumită justificare, pentru că există, într-adevăr, zone unde sunt prea multe prescripții.

Eu nu vreau să mă refer aici, neapărat, la patologia în sine. Mă refer la faptul că există persoane care beneficiază în mod repetat de concedii medicale pentru anumit tip de patologie, care revine tot timpul ca și obișnuință, sau că există medici care eliberează un număr mare de concedii medicale.

Cred că acolo trebuie să fie direcționate acțiunile de verificare: să vedem cine eliberează cantități foarte mari de certificate de concediu medical și, în mod evident, să vedem dacă acest lucru este justificat de realitate.

Cred că acesta este un lucru care îl preocupă pe domnul prim-ministru și exemplele pe care le-a dat au fost legate de frecvența concediilor medicale", a explicat ministrul.

El a detaliat spunând că în topul patologiilor pentru care s-au eliberat certificate de concediu medical sunt afecțiunile coloanei vertebrale și infecțiile respiratorii.

Premierul Marcel Ciolacu afirma, pe 8 februarie, că va stabili împreună cu ministrul Sănătății și cel al Finanțelor o "foaie de parcurs" pentru rezolvarea situațiilor concediilor medicale acordate pacienților cu boli grave și femeilor însărcinate.

"Descurajez și trebuie să descurajăm abuzul de concedii medicale nejustificate, însă este nevoie și de o clarificare legislativă în sprijinul celor aflați în situațiile în care acest tip de concediu este obligatoriu", a declarat Marcel Ciolacu.

×
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close