Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila, anunț neașteptat despre un lockdown în România. ”Nu aș putea să îmi asum să mint!”

Alexandru Rafila, anunț neașteptat despre un lockdown în România. ”Nu aș putea să îmi asum să mint!”

Alexandru Rafila, propus de Partidul Social Democrat pentru funcția de premier, nu exclude posibilitatea unui lockdown dacă va ajunge prim-ministru.

Alexandru Rafila, anunț neașteptat despre un lockdown în România. ”Nu aș putea să îmi asum să mint!”
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    15 Dec 2020   •   08:30

Rafila a declarat pentru Adevărul că numărul infectărilor este în continuare în creștere și l-a criticat pe Ludovic Orban pentru că, în loc să prezinte date despre numărul de îmbolnăviri și măsurile care ar fi trebuit luate, acesta garantează că nu se va impune carantina. 

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății susține că fostul premier a mințit atunci când a afirmat că s-a consultat cu specialiștii. 

”Dacă eu aș fi premierul României, nu aș putea să îmi asum să mint. Adică nu aș putea să spun că situația este roz și că nu vom face lockdown. Mi se pare că ceea ce s-a întâmplat și în campania electorală și după campania electorală, foarte multă bravadă, foarte multe cuvinte bombastice care nu își au locul. 

Trebuie să fim decenți, reținuți, iar când facem aprecieri, să le facem după ce reflectăm foarte bine. Nu să garantăm, de exemplu, în vinerea dinaintea alegerilor, domnul prim-ministru garanta sută la sută că nu vom avea lockdown în România. În loc să spună ”guvernul și-a făcut treaba, cifrele reale sunt acestea, legate de pandemie, și vom lua măsuri încât să protejăm cetățenii”, cred că ăsta era răspunsul corect în funcție de context. 

Din dorința unui populism exagerat probabil, a dat garanții în ghilimele pe care nimeni nu le poate da!”, a declarat Alexandru Rafila. 

Raed Arafat, avertisment dur pentru români. Este total interzis să facem asta de Revelion

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat luni, în direct, la Punctul de Întâlnire, mecanismul prin care mai multe localităţi au ieşit din carantină.

"S-a văzut că 14 zile nu sunt suficiente (pentru o reducere a ratei de infectare care să facă posibilă ieşirea din carantină a unei localităţi, n.r.). Au fost necesare între 21 şi 29 de zile (...) Acest lucru nu putea avea loc decât cu sprijinul populaţiei. Vreau să mulţumesc celor care au participat cu noi în acest efort (...) Sibiu a intrat în carantină pe 16 noiembrie cu 13,43 la mie şi a ieşit în 13 decembrie, cu 4,86 la mie. La Zalău, s-a intrat cu 9,96 şi s-a ieşit cu 3,52. Similar, la Bistriţa, la Baia Mare", a menţionat Raed Arafat.

El a explicat ce trebuie făcut în perioada sărbătorilor pentru a reduce la minim riscul de infectare cu COVID şi a ţinut să transmită un mesaj celor dispuşi să treacă pentru riscuri pentru a se distra de sărbători.

Arafat: Nu există 'petrecere discretă' cu multe persoane, de Sărbători. Vin colegii mei de la ordine publică şi iau cele mai severe măsuri

"Cât mai puțin contact, cât mai puţină mobilitate şi portul măştii (sunt recomandate în această perioadă) Am văzut invitaţii la petrecerii: 'Veniţi că va fi petrecere discretă şi nu va vedea nimeni'. Nu există aşa ceva! În secunda în care aceste petreceri se organizează şi se află de ele, eu sunt convins că vor interveni şi vor lua măsurile cele mai serioase împotriva celor care le organizazază colegii mei de la ordine publică. E un risc major în aceste zile să organizăm petreceri şi dansuri în timpul sărbătorilor. Mai degrabă, să facem sărbători mai restrânse anul acesta şi să putem să ne bucurăm mai bine de ele anul viitor", a spus Raed Arafat.

×
Subiecte în articol: lockdown
Parteneri
Incendiu la locomotiva cu abur a Trenului Regal! A luat foc în Gara Brașov
x close