Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila: "Unii medici vin de acasă fără să fie chemați, alții nu catadicsesc să-şi vadă pacienţii. Sistemul de sănătate se va schimba"

Alexandru Rafila: "Unii medici vin de acasă fără să fie chemați, alții nu catadicsesc să-şi vadă pacienţii. Sistemul de sănătate se va schimba"

Sistemul de sănătate din România are două viteze, respectiv medicii care vin de acasă, din timpul liber pentru a salva vieţi, dar şi medicii care refuză să-și consulte pacienţii, spune ministrul Sănătăţii.

Alexandru Rafila: "Unii medici vin de acasă fără să fie chemați, alții nu catadicsesc să-şi vadă pacienţii. Sistemul de sănătate se va schimba"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Alexandru Dobre
de Milena Niță    |    28 Aug 2023   •   11:13

În context, Alexandru Rafila declară că va schimba acest sistem, precum şi descentralizarea făcută în urmă cu 14 ani.

"Avem un sistem de sănătate cu două viteze. Avem un sistem de sănătate care oferă sacrificiu din partea medicilor, devotament. Au fost oameni care au venit de acasă, fără să îi cheme nimeni, să trateze pacienţii. 

Şi avem şi o parte din sistemul de sănătate unde oameni care fac de gardă nu catadicsesc să îşi vadă pacienţii aşa cum ar trebui să o facă, nu din obligaţie. 

Noi tot timpul discutăm de obligaţii. Să fii medic ai nu numai un jurământ, ai o conştiinţă şi o datorie să îţi exerciţi profesia (...). E clar că avem această separare a serviciilor medicale în România", a spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit digi24.ro.

Totodată, şeful de la Sănătate a criticat Colegiul Medicilor pentru că nu s-a implicat după cazul de la Botoşani, unde o femeie gravidă a murit pentru că nu a primit îngrijiri medicale timp de șapte ore. 

"După ce s-a întâmplat la Botoşani, ne-am întâlnit cu toate instituţiile care au diverse responsabilităţi în administrarea actului medical, mai puţin Colegiul Medicilor, sper să vină şi dânşii la aceste discuţii pentru că dacă nu schimbăm modul de control al calităţii serviciilor medicale", a punctat Rafila. 

Întrebat când se va schimba sistemul de sănătate, Rafila a explicat că are sprijin politic pentru acest lucru. 

"Îl schimbăm şi există sprijin politic din punct de vedere legislativ. 

Această descentralizare care a fost făcută în urmă cu 14 ani şi care a dus la servicii medicale în unele oraşe sau servicii medicale de slabă calitate cum au fost cele de la Urziceni şi Botoşani... sunt foarte evidente şi acolo contează foarte mult proprietarul spitalului", a mai spus ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila medici
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close