Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila: AstraZeneca, un vaccin bun şi sigur. Gheorghiţă a făcut treabă bună, dar vaccinarea trebuie accelerată

Alexandru Rafila: AstraZeneca, un vaccin bun şi sigur. Gheorghiţă a făcut treabă bună, dar vaccinarea trebuie accelerată

Reprezentantul României la Oganizaţia Mondială a Sănătăţii, deputatul PSD Alexandru Rafila a spus, luni, că România trebuie să dubleze numărul de doze de vaccin anti-COVID administrate zilnic, pentru ca lucrurile să poată reveni la normalitate în această toamnă.

Alexandru Rafila: AstraZeneca, un vaccin bun şi sigur. Gheorghiţă a făcut treabă bună, dar vaccinarea trebuie accelerată
de Adrian Iclozan    |    15 Mar 2021   •   15:24

Alexandru Rafila: De pe locul 3 în U.E. în ceea ce priveşte vaccinare am ajuns pe 19

"Campania de vaccinare a funcţionat destul de bine în România. În primele săptămâni, România era pe primele locuri în ceea ce priveşte dozele de vaccin administrate, raportat la populaţie.

Viteza însă a scăzut, sau a crescut foarte mult în alte ţări. De pe locul 3, am ajuns pe 19 în Uniunea Europeană, ca număr de doze administrate, raportat la populaţie.

Trebuie să traversăm rapid acest prag de 50 de mii de doze admininstrate zilnic şi să ajungem la 100 de mii pentru a putea spera să reluăm activităţile, cât de cât normal, la finalul lunii septembrie.

Din păcate, sunt multe bariere adminitrative. Faptul că a început etapa 3 e un lucru bun. La început s-ar putea să existe sincope, mai ales că adresabilitatea este mult mai mare. În etapa a 2-a de vaccinare - persoane cu boli cronice şi personalul care desfăşoară activităţi esenţiale - erau aproape 6 milioane de cetăţeni. În etapa a 3-a cred că avem încă 6 milioane de persoane", a spus Rafila.

Alexandru Rafila: Valeriu Gheorghiţă a făcut o treabă bună

"Din păcate, Ministerul Sănătăţii se dovedeşte incapabil sa participe la efortul naţional de vaccinare. Dl. Valeriu Gheorghiţă (coordonatorul campaniei de vaccinre, n.r.) a făcut o treabă bună, cât i-au permis experienţa şi resursele.

Incapacitatea Ministerului Sănătăţii de a se implica în mod real în campania de vaccinare afectează, probabil, şi funcţionarea platformei de planificare a vaccinării.

Vaccinul AstraZeneca a fost administrat la 17 milioane de persoane la nivel global, fără să fie probleme deosebite. Au apărut câteva situaţii în Italia, Norvegia, Danemarca, unde au fost semnalaţi pacienţi cu trobmoze. Trebuie stabilit dacă (trombozele) au apărut după vaccinare sau de la vaccinare. Sunt două lucruri total diferite (...)

Din informaţiile de la Agenţia Europeană a Medicamentului, proporţia persoanelor care au suferit astfel de probleme de sănătate nu este mai mare decât în rândurile populaţiei nevaccinate.

Alexandru Rafila: Vaccinul AstraZeneca este bun şi sigur în opinia mea

Sigur că trebuie investigat şi, când apare o suspciune, lotul suspect este oprit de la utilizare. Ulterior, după ce se lămuresc lucrurile, vaccinarea poate continua.

În opinia mea, vaccinul de la AstraZeneca este unul bun şi sigur. Dar nu putem lua lucrurile ca atare decât atunci când autoritatea competentă îşi spune opinia", a completat el.

×
Subiecte în articol: astrazeneca
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close