Antena 3 CNN Actualitate Rafila: Avem două categorii de persoane asimptomatice. În viitorul apropiat unele vor fi externate chiar dacă rămân „pozitive”

Rafila: Avem două categorii de persoane asimptomatice. În viitorul apropiat unele vor fi externate chiar dacă rămân „pozitive”

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a explicat termenul ”asimptomatic”. Potrivit acestuia, există două tipuri de pacienți asimptomatici: cei diagnosticați întâmplător, și cei care au fost bolnavi, s-au vindecat, dar rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp.

Rafila: Avem două categorii de persoane asimptomatice. În viitorul apropiat unele vor fi externate chiar dacă rămân „pozitive”
Sursa foto: Antena 3
04 Iun 2020   •   09:40

”Trebuie să lămurim oamenii. Noi avem două categorii de persoane care sunt asimptomatice. Cei care sunt diagnosticați întâmplător și atunci sunt internați și urmăriți până când au două teste negative. O a doua situație este reprezentată de persoanele care au avut forme ușoare sau medii de boală, se vindecă, devin asimptomatici fiind în spital și unii dintre ei rămân pozitivi chiar o perioadă îndelungată de timp, mult peste cele câteva zile la care ne-am aștepta în mod obișnuit să dispară virusul” a declarat medicul.

Potrivit profesorului, în cazul pacienților care au fost infectați, s-au vindecat, dar rămân purtători, studiile arată că pericolul nu mai este atât de mare, particulele pe care le elimină nemaifiind ”infectante”. 

”Aceste persoane, probabil în viitorul nu foarte îndepărtat, vor putea fi externate după un număr de zile în care ele sunt asimptomatice după boală. Aceste studii la care fac referire demonstrează că particulele virale pe care le elimină prelungit aceste persoane nu mai sunt infectante, ci sunt practic fragmente de virus eliminate în timpul perioadei de convalescență care la unii este mai lungă.

Rămâne să vedem dacă vor fi trimise în izolare sau vor fi considerate sănătoase. Este o schimbare importantă, dar repet, nu ne hazardăm. Așteptăm să avem la dispoziție tot ce s-a publicat până în momentul de față, așteptăm un document cu poziția OMS, la care se lucrează exact în aceste zile și cred că va fi disponibil până la sfârșitul acestei săptămâni, încât să putem să dăm o recomandare – Ministerul Sănătății decide cum este mai bine”. 

Însă cu privire la prima categorie, lucrurile sunt puțin mai complicate, deoarece pot circula printre persoanele sănătoase și să împrăștie virusul.  În cazul în care sunt diagnosticate întâmplător, acestea ”sunt internate în spital, pentru o perioadă variabilă, în funcție de negativarea celor două teste consecutive. Dacă sunt negative fac posibilă externarea și considerarea pacientului ca fiind vindecat”, scrie Digi24.

×
Subiecte în articol: asimptomatic
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close