Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Rafila a anunțat când am putea scăpa de certificatul verde și mască! Vești bune pentru români

Alexandru Rafila a anunțat când am putea scăpa de certificatul verde și mască! Vești bune pentru români

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că este posibil ca, în doar câteva săptămâni, să ajungem la o rată de incidență 1, similară celei de la jumătatea lunii decembrie. Moment în care ar putea avea loc și relaxări importante în țară, precum renunțarea la certificatul digital și posibil chiar ridicarea stării de alertă.

Alexandru Rafila a anunțat când am putea scăpa de certificatul verde și mască! Vești bune pentru români
Sursa foto: SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
de Laura Dinu    |    11 Feb 2022   •   10:07

„Opinia mea este că și scăderea aceasta va fi cel puțin la fel de rapidă ca și creșterea. Creșterea a fost timp de circa 5-6 săptămâni, începând cu sfârșitul anului 2021 - începutul anului 2022, și probabil că într-un interval de timp similar sau puțin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem - un interval de patru săptămâni socotit de-acum, de la data de 10 februarie”,  a spus Alexandru Rafila

Ministrul susține că, potrivit datelor din ultimele zile, ar avea loc o inversare a tendinței, ceea ce înseamnă trecerea actualului val al pandemiei pe un trend descendent.

„Avem trei zile de scădere consecutivă care sunt însoțite și de scăderi la nivelul spitalelor. Știți că am discutat de mai multe ori apropo de data de 10 februarie, în apropierea acestei date s-a produs, practic, inversarea tendinței. Este un lucru bun și probabil că trei-patru săptămâni de acum încolo vom asista la o scădere rapidă. Să sperăm că rămâne așa”, a mai spus ministrul la Digi24

Rafila insistă însă pe respectarea regulilor de protecție.

„Asta nu înseamnă că oamenii nu trebuie să respecte în continuare măsurile de prevenție și că nu trebuie să-i protejăm, mai ales pe cei vulnerabili, prin vaccinare”.

Potrivit ministrului, „în următoarele 3-4 săptămâni vom ajunge la un număr de cazuri similar cu cel de la mijlocul lunii decembriedeci la o incidență apropiată de 1, și atunci sigur că putem discuta despre o reevaluare a măsurilor de sănătate publică și chiar la renunțarea la anumite restricții, cum ar fi acest document, certificatul digital”, a spus Alexandru Rafila.

„Restricțiile trebuie ridicate gradual. Oamenii trebuie să înțeleagă că au în continuare responsabilitate pentru semenii lor”, a insistat ministrul.

Rafila a precizat însă că „ultimele restricții care se vor ridica, dacă pot fi considerate așa, vor fi legate de utilizarea  măștii în interior”.

„În rest, probabil că vom putea reveni la normal și sper să putem să renunțăm și la starea de alertă, care deja se prelungește de aproape doi ani în România. Ne putem gândi că vom putea scăpa de mască chiar și în interior, dar lucrurile trebuie făcute gradual”, a mai spus Rafila. 

×
Subiecte în articol: Alexandru Rafila certificat COVID
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close