Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Vişinescu, cel mai dur torţionar din statele comuniste

Alexandru Vişinescu, cel mai dur torţionar din statele comuniste

Alexandru Vişinescu, cel mai dur torţionar din statele comuniste
26 Sep 2015   •   08:58

Torţionarul Alexandru Vişinescu a fost artizanul şi executantul plin de zel al unui program de persecutare brutală a deţinuţilor, nemaiîntâlnit ca duritate în sistemul penitenciar românesc, se arată în motivarea Curţii de Apel Bucureşti. 

 
Netratarea bolnavilor, înfometarea deţinuţilor politici, lipsa încălzirii şi bătăile crâncene erau căile prin care comandantul Penitenciarului Râmnicu Sărat căuta exterminarea fizică a celor încarceraţi. 
 
Potrivit procurorilor, 12 oameni au murit din aceste cauze. Vişinescu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, maximul prevăzut de vechiul Cod penal pentru tratamente neomenoase. 
 
În cei şapte ani cât a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vişinescu a fost instrumentul pe care comuniştii îl foloseau pentru nimicirea duşmanilor de clasă, plasaţi anume în custodia lui. Conform judecătorilor, Vişinescu a fost "artizanul şi executantul plin de zel al unui program original de persecutare brutală a deţinuţilor "contrarevoluţionari" (supuşi în permanenţă, fără vreo urmă de remuşcare din partea sa, la tratamente inumane şi degradante şi acte repetate de tortură fizică şi psihică, culminând cu exterminarea a mulţi dintre ei), nemaiîntâlnit ca duritate chiar în sistemul penitenciar românesc al vremii. (...) Brutalitatea acelui program şi a inculpatului însuşi, ca promotor al acestuia, dar şi ca individ, le-a determinat pe victimele care i-au supravieţuit, cu experienţă carcerală, anterioară şi posterioară, în alte penitenciare din ţară, dar şi în U.R.S.S., să caracterizeze perioada detenţiei din Penitenciarul Râmnicu Sărat drept cea mai cumplită, dură şi crudă dintre cele trăite de ele."
 
Potrivit rechizitoriului, 12 deţinuţi au murit în urma tratamentelor inumane aplicate pe vremea când Vişinescu era comandantul penitenciarului comunist de la Râmnicu Sărat. Acolo şi-a găsit sfârşitul, în urma torturilor, şi Ion Mihalache. La proces, Vişinescu nu a arătat vreo remuşcare.
 
În prezent, torţionarul trăieşte într-un bloc din centrul Capitalei, cu o pensie de peste 3.200 de lei pe lună.
 

×
Parteneri
Mobilizare impresionantă pentru Aryan, copilul rătăcit
x close