Antena 3 CNN Actualitate Cea mai puternică alianță politico-militara din istorie apără peste un miliard de oameni

Cea mai puternică alianță politico-militara din istorie apără peste un miliard de oameni

Războiul ilegal generat de invazia militară a Rusiei in Ucraina a stimulat solidaritatea NATO, UE si G7, scrie pe blogul său jurnalistul și analistul militar Radu Tudor.

Cea mai puternică alianță politico-militara din istorie apără peste un miliard de oameni
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mai 2022   •   13:22

"Acțiunile principalelor instituții internaționale se îndreaptă spre izolarea Rusiei agresive prin întărirea sancțiunilor și responsabilizarea penală pentru crimele de război săvârșite din ordinul lui Vladimir Putin.

Radu Tudor: "Peste 1 miliard de oameni sub umbrela NATO"

Cea mai interesantă evoluție este în NATO. Finlanda si Suedia, doua tari tradițional neutre din punct de vedere militar, vor adera la Alianța Nord-Atlantică. Cererile de aderare ale celor două importante țări nordice vor fi depuse zilele acestea. Accesul propriu-zis va fi consfințit la Summit-ul de la Madrid.

Aderarea la Alianță a Finlandei și Suediei întărește puternic Flancul Nordic aliat și va duce NATO la 32 de membri, cu peste un miliard de oameni și peste 50% din PIB-ul mondial. Aceste repere se reflectă, inevitabil, și în cele mai performante și mai bine finanțate armate din lume.

Suedia și Finlanda au armate bine dotate, cu experienta îndelungată în monitorizarea și abordarea amenințării rusești. Expertiza lor va creste reziliența securizară, apărarea și descurajarea din partea NATO față de Rusia războinică și amenințătoare.

Radu Tudor: "Cu Flancul Nordic întărit, NATO se poate concentra pe consolidarea Flancului Sudic"

Cu un Flanc Nordic mai bine întărit prin contribuțiile aduse de Danemarca, Norvegia, Suedia și Finlanda, la care se adaugă profilul puternic al Poloniei, NATO se poate concentra pe o extindere și consolidare a Flancului Sudic. În bazinul Marii Negre se derulează atacuri militare directe ale Rusiei în cea mai apropiată zona geografica de granița NATO.

Insula Șerpilor a fost ocupată și face obiectul unor lupte intense, cu o apărare ucraineană ce reușește să dea lovituri absolut remarcabile.

Dar, fără îndoială, România și Bulgaria nu au puterea navala a Suediei și Norvegiei din nord.

Iar acest fapt completează tabloul îngrijorător în care aliații nu pot suplimenta cu nave bazinul NATO al Marii Negre, din cauza Convenției de la Montreux.

Totul trebuie compensat prin masuri aeriene.

Radu Tudor: "Consolidarea trebuie să fie de durată, pentru că războiul va fi la fel"

Cert este un lucru : Forța de Răspuns a NATO este activata pentru prima oară în 73 de ani și este dedicată în cea mai mare proporție Flancului Estic.

Consolidarea militară trebuie să fie de lungă durată, pentru că războiul va fi la fel.

Iar țările NATO din Europa de Est precum România și Bulgaria trebuie să-și accelereze achizițiile militare, conform cu evoluțiile de securitate din bazinul Marii Negre si apetitului nedomolit al Rusiei pentru invazie", concluzionează Radu Tudor pe blogul său.

Foto: exercițiu militar NATO cu aparate Airbus și Eurofighter în Saxonia Inferioară, Germania, 2019

×
Subiecte în articol: NATO radu tudor
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close