Antena 3 CNN Actualitate Mandate de ascultare, fără probe, la cererea SRI. Alina Bica: „Legea tace!”

Mandate de ascultare, fără probe, la cererea SRI. Alina Bica: „Legea tace!”

Mandate de ascultare, fără probe, la cererea SRI. Alina Bica: „Legea tace!”
09 Mar 2017   •   15:17

Fosta șefa a DIICOT Alina Bica a vorbit, într-o intervenție telefonică la Antena 3, despre cum s-au emis mandate de interceptare pe siguranţă naţională, în ultima perioadă.

Alina Bica a explicat că ea însăși a avizat astfel de mandate, în baza unei proceduri prevăzute de Legea 51, unde sunt prevăzute două situații: una generală, când e vorba de o infracțiune reglementată de această lege, precum și ”una de excepție, atunci când din activitățile informative efectuate de ofițeri se constată că nu se poate realiza strângerea de date care să confirme o situație sau alta (...) și se solicită mandatul respectiv”.

”Culegerea de date informative, conform legii, trebuie să se efectueze fără violarea drepturilor fundamentale ale cetățeanului. Și atunci, nefiind autorizat să efectueze interceptări în anumite locații, ofițerul respectiv apela la aceste mandate”, a mai spus Alina Bica, la Antena 3.

Ana Maria Roman a arătat, la Antena 3, cum s-au dublat mandatele de interceptare pe siguranţă naţională, odată cu formarea binomului şi venirea lui Traian Băsescu la Cotroceni. Oamenii din sistem acuză că aceste mandate sunt date cu foarte mare uşurinţă de judecători care ar fi fost aleşi din câmpul tactic. 

Mai mult, judecătorii nu ar cere lămuriri odată cu emiterea documentelor de ascultare. Toată procedura e clasificată. 

Oricine poate primi mandat dacă ofiţerii SRI conving printr-un simplu referat judecătorul.  

Schema prin care sunt emise mandatele de interceptare

 

 

×
Subiecte în articol: Alina Bica
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close