Antena 3 CNN Actualitate Alina Mungiu-Pippidi, despre Kovesi: Numirea europeană va fi la fel de politică cum s-a dovedit numirea ei la DNA

Alina Mungiu-Pippidi, despre Kovesi: Numirea europeană va fi la fel de politică cum s-a dovedit numirea ei la DNA

Alina Mungiu-Pippidi, despre Kovesi: Numirea europeană va fi la fel de politică cum s-a dovedit numirea ei la DNA
Sursa foto: foto: Agerpres
28 Feb 2019   •   10:04

Politologul Alina Mungiu-Pippidi consideră că viitorul Parchet European nu era o structură necesară, iar succesul său este mai degrabă improbabil, având în vedere experienţa OLAF. Într-un articol publicat pe platforma romaniacurata.ro, Mungiu-Pippidi răspunde şi la o întrebare care a general conflicte în ultimele zile: E în interesul României să ajungă Kovesi Parchetul  European?

"Fiind o instituţie creată prin activism românesc (Macovei), chiar dacă nu întemeiat pe dovezi că ar funcţiona mai bine decât ce avem deja, era bine dacă o puteam ocupa noi, că spre deosebire de bulgari nu avem deloc oameni în poziţii internaţionale, fiind cronic incapabili să promovăm valori. Kovesi e competentă, la fel şi alţi procurori români mai puţin celebri. E normal să fie susţinută Kovesi de Comisie, că în fond a făcut politica lor, şi e normal să se opună coaliţia de guvernare, că în fond s-au găsit destule greşeli ale lui Kovesi (cea mai mare, lipsa de cenzură internă a unor comportamente ca la DNA Ploieşti sau Oradea). Kovesi nu e lipsită de talent politic, la referendum nu a vrut să bage Parchetul, unde era şefă, pe o anchetă cu miză clar politică (Morar a făcut asta şi ea doar a moştenit ancheta), a ajuns din nou în situaţia asta forţată după ce Iohannis a ajuns preşedinte şi a vrut guvernul său. Ponta şi Gabi Oprea pot zice mai multe, dacă ne-am putea baza pe ei că zic vreodată tot adevărul. Numirea europeană va fi la fel de politică cum s-a dovedit numirea ei la DNA (indiferent cine e numit) şi e trist pentru noi că la cum s-au tras cărţile nu se poate petrece altfel decît ca un nou episod de război civil românesc, fără vreo miză reală în rezolvarea corupţiei la noi sau în Europa", scrie Alina Mungiu-Pippidi.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close