Antena 3 CNN Actualitate Alistar (CSM): Se ridică un mare semn de întrebare în privința protocolului SRI - ÎCCJ

Alistar (CSM): Se ridică un mare semn de întrebare în privința protocolului SRI - ÎCCJ

Alistar (CSM): Se ridică un mare semn de întrebare în privința protocolului SRI - ÎCCJ
Sursa foto: foto: captura Antena 3
18 Iun 2018   •   20:33

Luni, a apărut în spațiul public un document care era foarte așteptat și care a produs o surpriză generală.

Serviciul Român de Informații a decis desecretizarea protocolului încheiat cu Înalta Curte de Casație și Justiție în anul 2009. Ceea ce presupune toată lumea poate fi verificat în acest document. Ceea ce s-a întâmplat în evoluția instituțiilor judiciare, dar și a justiției din 2009 încoace poate să analizeze toată lumea prin perspectiva acestui document, dar și a deciziilor luate în special în timpul regimului Băsescu.

A existat o mare presiune publică pentru desecretizarea acestor protocoale și SRI prin directorul Eduard Hellvig a făcut acest demers. Acum e important să știm ce efect au avut ele asupra dosarelor făcute în timpul regimului Băsescu, dar și dacă există o responsabilitate individuală și instituțională pentru cei care, eventual, au încălcat legea.

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, membrul CSM Victor Alistar a declarat că în următoarele zile Consiliul va face o analiză asupra tuturor protocoalelor, la momentul la care vor fi toate puse la dispoziția publicului.

"Nu înțeleg de ce a fost nevoie de un protocol secret între cele trei instituții, dat fiind că acel protocol reglementează modul în care se transmite corespondența în format digital, semnătura digitală - aceste lucruri erau deja prevăzute de legislație. (...) Acest protocol ridică un mare semn de întrebare în ceea ce privește în sine ideea de colaborare între ÎCCJ, acuzare și un serviciu de informații. ÎCCJ este sesizată conform codului de procedură cu cauze care sunt nepublice și asupra cărora are o procedură prevăzută de o lege organică în baza căreia funcționează", a spus Victor Alistar.

Alistar a subliniat că după ce a analizat atent protocolul a ajuns la concluzia că acesta nu are niciun fel de prevedere care să pună în discuție independența justiției.

×
Subiecte în articol: Punctul de întâlnire Victor Alistar
Parteneri
Elena Mateescu a anunțat zonele în care revin ninsorile
x close