Antena 3 CNN Actualitate Alocațiile și pensiile cresc de la 1 ianuarie! Anunțul făcut de Raluca Turcan

Alocațiile și pensiile cresc de la 1 ianuarie! Anunțul făcut de Raluca Turcan

Pensiile vor fi majorate de la 1 ianuarie 2022, dă asigurări ministrul Muncii, însă, pentru moment, nu știe să spună şi cu cât. ”Lucrăm pe scenarii de creștere intre 6 si 12%” a explicat Raluca Turcan, în exclusivitate pentru Antena3. Avem totuși o certitudine, de la 1 ianuarie alocațiile copiilor vor fi majorate cu 20%.

Alocațiile și pensiile cresc de la 1 ianuarie! Anunțul făcut de Raluca Turcan
Sursa foto: Hepta
de Laura Dinu    |    03 Noi 2021   •   10:10

”Legea spune maximum 50% din rata de creștere a câștigului salarial mediu brut. Însă, în programul de guvernare, noi am spus să fie minimum 50% din rata de creștere a câștigului salarial mediu. Ceea ce înseamnă că pensiile pot fi indexate și ne dorim să fie indexate de la începutul anului viitor cu minimum 6%.

Însă, noi la ministerul Muncii avem simulări și pentru 6% și pentru 7%, până pe la 12%.

Chiar dacă nu am avut bani atunci pentru dublarea alocației, să facem un calendar cu eșalonare de majorare a alocației, și în momentul în care am venit ministru am crescut de la 1 ianuarie 2021 alocațiile cu 20% și de la 1 ianuarie 2022 alocațiile vor fi majorate cu 20%”, a declarat Raluca Turcan la Antena 3. 

Raluca Turcan, despre indexarea pensiilor

"Am spus pe tot parcursul acestui an că în materie de pensii sistemul este zdruncinat rău și o spun dincolo de omul politic Raluca Turcan, o spun ca fiică de părinți pensionari care văd și ei inechitatea care există în momentul de față în sistemul de pensii și anume că oameni cu pregătire similară, cu vechime egală, cu contribuție egală, au pensie diferită în funcție de momentul în care au ieșit la pensie și lucrul acesta din secunda zero am început să îl pregătim pentru corectare", a spus Raluca Turcan, marţi, la emisiunea "Punctul de Întâlnire".

"Am făcut o analiză, după care am pus pe masă niște soluții care țintesc spre reducerea inechităților care există în sistemul public de pensii, spre ancorarea pensiilor în contributivitate astfel încât să nu mai avem parte nici de procese câștigate de oameni în instanță după luni de zile de umblat pe drumuri și în același timp sistemul să fie just.

Sistemul merge foarte greu și el practic e format din 5 milioane de dosare de pensii din care două treimi sunt în formate digitale greoaie și o treime în format de dosar cu șină și am spus aceste dosare trebuie să intre într-o bază de date. Pentru lucrul acesta era legislație din 2019", a adăugat ea.

×
Subiecte în articol: Raluca Turcan alocaţii pensii
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close