Antena 3 CNN Actualitate Am avut producţie-record de cartofi, dar nu şi profit. Care este explicaţia

Am avut producţie-record de cartofi, dar nu şi profit. Care este explicaţia

Am avut producţie-record de cartofi, dar nu şi profit. Care este explicaţia
Sursa foto: Foto: Videonews
de M.Z.    |    21 Noi 2011   •   18:04

Sfârşitul verii i-a făcut fericiţi pe unii agricultori. Avem producţie-record de cartofi, dar marfă multă nu înseamnă şi profit. Producătorii se plâng că nu pot ajunge în pieţe şi nici nu au unde să îşi păstreze recoltele. Aşa că, oamenii sunt nevoiţi să îşi vândă marfa pe marginea şoselei, la preţuri care abia acoperă costul de producţie.

Asta înseamnă că trebuie să accepte preţul oferit de intermediari sau să stea cu marfa pe marginea şoselei. Ajung să dea un kilogram de cartofi cu 30-40 de bani, preţ care abia acoperă costurile de producţie.

Deşi producţia locală riscă să se piardă în lipsa cumpărătorilor, importurile sunt în creştere faţă de anul trecut. Ministrul Agriculturii critica recent calitatea cartofilor pe care îi importăm. Cu toate acestea, cantitatea adusă în ţară în primele şapte luni depăşeşte 76.000 de tone, adică o cantitate aproape de două ori mai mult decât anul trecut. Şi exportăm abia a opta parte. Şi mai gravă este situaţia în cazul producţiei de varză.

Dar calea importurilor rămâne deschisă, pentru că ţăranii nu au spaţii potrivite pentru depozitare şi mulţi aleg să îşi lase legumele să se strice pe câmp.

 


×
Subiecte în articol: cartofi productie profit import varza tone
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close