Antena 3 CNN Actualitate Cine și cum își poate amâna plata ratelor la bănci. Anunțul ministrului Finanțelor

Cine și cum își poate amâna plata ratelor la bănci. Anunțul ministrului Finanțelor

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit astăzi despre amânarea plății ratelor la bănci, timp de nouă luni, pentru anumite categorii de români.

Cine și cum își poate amâna plata ratelor la bănci. Anunțul ministrului Finanțelor
Sursa foto: Antena 3
de Adelina Miron    |    25 Mai 2022   •   14:55

Coaliția de guvernare a decis luni amânarea pentru nouă luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care „se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă”.

Este una dintre măsurile pe care Guvernul Ciucă le va pune în aplicare în cadrul pachetului de măsuri „Sprijin pentru România”, de 1,1 miliarde de euro. Măsurile anunțate vor intra în vigoare începând din data de 1 iulie.

„Această măsură de amânare a ratelor a rămas în analiză. În ultima ședință de coaliție a fost luată decizia să intrăm cu ea în implementare cu OUG pentru amânarea ratelor la credite atât pentru persoanele fizice cât și juridice.

Evident nu e o măsură pentru toată lumea, ci pentru cei care au dificultăți în plata ratelor. Implică o analiză pe care fiecare dintre companii și-o face, fiecare dintre cetățeni.

Asta pentru că așa cum a fost și măsura din pandemie la finalul amânării acestor rate se va prelungi scadența la creditul respectiv cu o perioadă similară, dar o să ai de plătit. Nu e o scutire de plată, e o amânare de plată”, a declarat Adrian Câciu.

Măsura amânării plății ratelor a fost aplicată și în perioada pandemiei de COVID-19.

„Schimbarea de paradigmă față de moratoriu din 2020 va fi acela al creșterii cheltuielilor sau costurilor. În pandemie criteriul principal a fost scăderea veniturilor.

Acum vom avea la criteriu creșterea cheltuielilor pe familie sau creșterea costurilor pe companie cu 25% față de perioada anului trecut. La companii o să fie referința la costurile referitoare la utilități, pentru că ne situăm și la costul privind prețurile la energie și combustibil.

Procedura pentru cei care vor să beneficieze de amânare o să fie destul de simplă, dar acesta e sistemul agreat cu sistemul bancar. Această ordonanță o să fie aprobată și de BNR.”, a mai spus ministrul Finanțelor.

Premierul Nicolae Ciucă a recunoscut că cei care decid să își amâne ratele riscă dobânzi suplimentare.

„Este vorba de dobândă la dobânda pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul. Această dobândă poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani”, a spus el.

 

×
Subiecte în articol: rate banci Adrian Câciu dobanda
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close