Antena 3 CNN Actualitate O nouă amânare pentru testele de salivă în școli. Anunțul Ministrului Educației

O nouă amânare pentru testele de salivă în școli. Anunțul Ministrului Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat un nou termen la care testele pe bază de salivă de depistare a bolii COVID-19 vor ajunge în școli.

O nouă amânare pentru testele de salivă în școli. Anunțul Ministrului Educației
Sursa foto: Pixabay
de Adelina Miron    |    Andreea Cigolea    |    17 Noi 2021   •   19:31

Deși erau așteptate la finalul acestei săptămâni, Ministrul Educației a anunțat că jumătatea săptămânii viitoare este noul termen limită până la care este așteptată sosirea testelor.

„Testele încă nu au ajuns în școli. După ultimele informații pe care le-am primit astăzi, ele vor ajunge cel mai târziu la jumătatea săptămânii viitoare, deși inițial am primit asigurări că vor ajunge la finalul acestei săptămâni, dar cert este că vor ajunge”, a afirmat ministrul Educației în cadrul unei conferințe organizate de ANOSR, care a avut loc înainte ca ministerul Sănătății să iasă cu precizări suplimentare legate de procedura de testare, potrivit HotNews.

Testele COVID-19 pe bază de salivă pentru elevi pot fi folosite acasă 

Testele COVID-19 pe bază de salivă pentru elevi pot fi folosite acasă, precizează Ministerul Sănătății.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a abilitat, pe 11 noiembrie, Ministerul Sănătății să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ.

În 12 noiembrie, după consultarea cu specialiștii din sănătate publică, Ministerul Sănătății a elaborat și transmis Ministerului Educației metodologia solicitată.

”Precizăm că testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor.

Rezultatul pozitiv al unui test de salivă, ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru.

Ca urmare, legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu. În acest context, decizia utilizării la domiciliu a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă revine sistemului educațional”, transmite Ministerul Educației.

Citește în continuareTestele COVID-19 pe bază de salivă pentru elevi pot fi folosite acasă

×
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close