Antena 3 CNN Actualitate Ambasada Germaniei: Activitatea ANI, CSM şi DNA trebuie să se desfăşoare fără presiune

Ambasada Germaniei: Activitatea ANI, CSM şi DNA trebuie să se desfăşoare fără presiune

Ambasada Germaniei: Activitatea ANI, CSM şi DNA trebuie să se desfăşoare fără presiune
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Dec 2013   •   17:46

Activitatea instituţiilor care protejează statul de drept, precum ANI, CSM, DNA sau Curtea Constituţională, trebuie să se desfăşoare fără presiune politică, a precizat, miercuri, Andrea Stohr, şefa secţiei de presă a misiunii diplomatice, informează Mediafax.
   
"Ambasada Republicii Federale Germania la Bucureşti sprijină eforturile continue de combatere a corupţiei ale Guvernului României şi ale organelor de urmărire penală. Din perspectiva noastră, este decisiv ca activitatea diferitelor instituţii care sprijină, protejează şi dezvoltă statul de drept - ca de ex. ANI, CSM, DNA, Ministerul Public sau Curtea Constituţională - să se desfăşoare fără presiune politică şi neîngrădit", a precizat Andrea Stohr.
   
Aceasta a mai spus că "integritatea celor care îmbracă funcţii publice, între care se numără şi parlamentarii, constituie - şi dincolo de aspectele de natură penală - un important semnal pentru dezvoltarea unei culturi politice a responsabilităţii în România". "Pe acest fundal, urmărim cu atenţie şi îngrijorare actualele măsuri legislative", a punctat Stohr.
   
Reacţii la modificările din Codul Penal au avut şi ambasadele SUA, Olandei şi ambasadorul Marii Britanii, Martin Harris.
   
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici prevăzută în Codul Penal.
   
Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.
   
Prin această decizie, preşedintele şi parlamentarii ies şi de sub incidenţa articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".
   
Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a Camerei şi a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat şi fără dezbatere în plen.
   
De altfel, Comisia juridică a întocmit raportul luni seară, în aceeaşi şedinţă controversată în care a fost adoptat şi proiectul Legii amnistierii.
  
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că va retrimite Parlamentului legea prin care preşedintele şi parlamentarii sunt scoşi din categoria funcţionarilor publici, el menţionând că "nu putem confunda Preşedinţia şi Parlamentul cu un butic din Gara de Nord"

×
Subiecte în articol: Germania ANI CSM DNA Cod Penal
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close