Antena 3 CNN Actualitate Ambasadorul Rusiei la București, declarație despre România în contextul războiului din Ucraina

Ambasadorul Rusiei la București, declarație despre România în contextul războiului din Ucraina

România își supraestimează capacitatea sa de țară de tranzit pentru grânele din Ucraina.

Ambasadorul Rusiei la București, declarație despre România în contextul războiului din Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2022   •   14:10

O declarație în acest sens a fost făcută de ambasadorul Federației Ruse la București, Valeri Kuzmin (foto), la postul public de televiziune Rusia-24, în contextul în care Ucraina acuză Rusia de blocarea porturilor și de furtul cerealelor sale din zonele ocupate de trupele Moscovei.

"Evident, ei (românii) își supraestimează capacitatea în privința asigurării tranzitului de grâne ucrainene, dacă este să privești din punctul de vedere al unui observator obiectiv. E o practică obișnuită în zilele noastre: publicitate, PR înainte de toate, și apoi vom vedea cum va merge", a estimat diplomatul rus.

Potrivit acestuia, în cele câteva luni de la începerea "operațiunii militare speciale" ruse în Ucraina, prin România au trecut aproximativ un milion și jumătate de tone de diverse mărfuri ucrainene.

Kuzmin susține că din acest total, un milion de tone sunt cereale.

Ambasador rus la București: "Inițiativa României: doar vorbe"

"Chiar și din acest milion de tone, doar 700.000 au putut fi încărcate şi expediate prin portul Constanța, situat departe de câmpurile minate ucrainene și de operațiunile militare, iar celelalte 300.000 rămân în depozite. Așa cum am înțeles din aluzii indirecte în mass-media de la Bucureşti, cam acestea ar fi posibilitățile reale ale României", a spus el în continuare.

El a mai arătat că, în acest context, Bucureștiul ar fi fost nevoit să-și încetinească propriile transporturi de marfă, spre îngrijorarea exportatorilor locali.

Cât privește portul Constanța, capacitățile acestuia sunt limitate, apreciază diplomatul rus.

"Ar fi nevoie de aproximativ cinci ani și circa 1 miliard de euro pentru efectuarea lucrărilor necesare de extindere" în acest port, a estimat Valeri Kuzmin.

"În starea și cu capacitățile de producție pe care le are, România nu reușește să-și rezolve propriile probleme legate de transport, dar pretinde ca o parte semnificativă a comerţului extern ucrainean să treacă prin infrastructura sa. Iar inițiativa României, privind posibila aprovizionare cu gaze a Ucrainei, nu înseamnă mai mult decât vorbe, la ora actuală", susține diplomatul rus, referindu-se implicit la o declarație a premierului român, care a evocat lansarea unui gazoduct între Grecia şi Bulgaria.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close