Antena 3 CNN Actualitate Ambasadorul Ucrainei vrea "culoar sigur" pentru cereale prin apele teritoriale ale României | Generalul Mircea Mîndrescu: "România trebuie să fie pregătită pentru consecințe"

Ambasadorul Ucrainei vrea "culoar sigur" pentru cereale prin apele teritoriale ale României | Generalul Mircea Mîndrescu: "România trebuie să fie pregătită pentru consecințe"

După suspendarea Rusiei din acordul cerealier pe Marea Neagră, Ucraina are în vedere să-și transporte grânele prin apele teritoriale ale țărilor membre NATO România și Bulgaria.

Ambasadorul Ucrainei vrea "culoar sigur" pentru cereale prin apele teritoriale ale României | Generalul Mircea Mîndrescu: "România trebuie să fie pregătită pentru consecințe"
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Iul 2023   •   17:22

O astfel de variantă va reduce riscurile atacurilor cu rachete din Rusia, a declarat ambasadorul ucrainean în Turcia, Vasil Bodnar

"Este posibil să transportăm cereale prin apele teritoriale ale României și Bulgariei. Aceasta este o posibilă opțiune pentru minimizarea riscurilor", a explicat Bodnar.

Consecințele aplicării unui astfel de scenariu au fost explicate la Antena 3 CNN de generalul (r) Mircea Mîndrescu.

Citește și: Explozii în cascadă în Crimeea. Un canal apropiat de Wagner indică un tir cu rachete Storm Shadow lansat de ucraineni

"Probabil că (ambasadorul) se gândește la tranzitul pe care navele încărcate cu cereale ar putea să-l facă prin apele teritoriale ale României și Bulgariei și apoi prin apele teritoriale ale Turciei. E vorba despre cele 12 mile marine care, în conformitate cu legea care guvernează dreptul mării, fac parte din teritoriul suveran al unei țări.

În acel teritoriu, statul respectiv își exercită suveranitatea și întreaga jurisdicție. Deci probabil la un asemenea la un asemenea acord se referă ambasadorul Ucrainei, cu toate că în acest moment problemele sunt complicate (...)

În principiu, orice navă are dreptul de a trece prin cele 12 mile marine fără a cere aprobare, în ceea ce se numește 'traversare liniștită', adică o traversare care se continuă fără oprire, cu respectare a unor reguli care sunt bine definite (...) Este o problemă politică. Dacă România va fi de acord, va trebui să se gândească la consecințe și să fie pregătită pentru aceste consecințe.

Generalul Mircea Mîndrescu: "Nu este exclus ca Rusia să încerce ceva"

În momentul în care navele vor trece prin apele noastre teritoriale, atunci nu este exclus - cu toate că eu văd o probabilitate extrem de mică - ca Rusia să încerce să facă ceva. Și (în prezent) Rusia face 'ceva' contra comerțului pe mare cu cereale prin aceste bombardamente pe care le desfășoară în acest moment la Odesa și Nikolaev.

Pentru că, vă dați seama, este mult mai acceptabil (din punctul rușilor de vedere, n.r.) un asemenea modus operandi (modalitate de acțiune, n.r.), decât să vezi marina rusă scufundând nave civile încărcate cu cereale, inclusiv în apele teritoriale ucrainene. Mă refer la cei aproximativ 166 de km pe mare dintre Odesa și Sulina. 

Deci rușii încearcă să rezolve în folosul lor 'problema' cerealelor prin suprimarea capacității care există în Odesa și celelalte două porturi utilizate de ucraineni pentru încărcarea navelor", a arătat Mîndrescu.

El a estimat că, dacă Rusia va reveni în acordul cerealier la Marea Neagră, o va face doar în urma unui calcul al avantajelor și dezavantajelor, chiar dacă statele occidentale vor da curs solicitărilor Moscovei.

Rusia dă ONU trei luni să rezolve cerințele Moscovei în legătură cu acordul cerealier

Rusia a dat, miercuri, un termen de trei luni Organizației Națiunilor Unite, ONU, pentru ca aceasta să obțină "rezultate concrete" în legătură cu facilitățile aplicate la exporturile agroalimentare rusești, facilități incluse în acordul cerealier la Marea Neagră.

În cazul unei rezolvări satisfăcătoare, Moscova urmează să reia negocierile asupra prelungirii acestui acord din care s-a retras marți, acuzând tocmai nerespectarea prevederilor referitoare la cerealele și îngrășămintele rusești, relatează presa internaținală.

"ONU are încă trei luni la dispoziție pentru a obține implementarea (acordului) și rezultate concrete", a spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Ce vor rușii: reconectarea unei bănci la SWIFT, relaxarea sancțiunilor, deblocarea activelor "înghețate" în Occident

Concret, pentru a reveni în acord, Rusia a cerut reconectarea băncii agricole ruse Rosselkhoznadzor la sistemul internațional de plăți SWIFT, relaxarea sancțiunilor occidentale, deblocarea logisticii de transport și asigurări, deblocarea activelor rusești înghețate de către Occident și reluarea exporturilor de amoniac rusesc prin conducta Togliatti-Odesa, ce traversează Ucraina și care necesită reparații.

Conducta a explodat pe 5 iunie în urma a ceea ce Moscova crede că a fost o acțiune de sabotaj ucrainean.

În paralel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut miercuri intensificarea presiunii internaționale asupra "statului terorist" Rusia pentru a-l determina că revină în acord şi să nu saboteze exportul de cereale ucrainene.

După retragerea din acord și după atacul ucrainean asupra podului care leagă Crimeea de Rusia, Moscova a bombardat două nopți la rând cu rachete și drone regiunea Odesa.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close