Antena 3 CNN Actualitate Imagini din ambulanțele care în România NU au prioritate în trafic. Salvatorii acuză că, uneori, nu ajung în timp util la victime

Imagini din ambulanțele care în România NU au prioritate în trafic. Salvatorii acuză că, uneori, nu ajung în timp util la victime

Există în țara noastră un serviciu de urgență care trebuie sa salveze vieți, dar care nu are dreptul sa folosească mijloacele de semnalizare acustică și vizuală, pentru a i se asigura prioritate în trafic. Legea stă blocată în Parlament de la începutul anului.

Imagini din ambulanțele care în România NU au prioritate în trafic. Salvatorii acuză că, uneori, nu ajung în timp util la victime
Sursa foto: Salvamont Romania
de Mia Lungu    |    24 Noi 2022   •   17:21

Legea care le permite ambulanțelor Salvamont România să aibă prioritate în trafic, prin folosirea semnalelor acustice și luminoase, zace în Camera Deputaților de la începutul acestui an.

"Salvamont, un serviciu de urgență care trebuie sa salveze vieți, dar care nu are dreptul să folosească mijloacele de semnalizare acustică și vizuală, care să îi asigure prioritate in trafic.

Salvamont România deține, prin baremurile legislative, ambulanțe și autospeciale de interventie, dotate cu mijloace de averizare sonoră și vizuală, dar necorelarea legislației nu le dă voie să apese butonul care poate face diferența între viață și moarte.

Actul legislativ, după 8 ani de umblat după aprobări, se află acum în Camera Deputaților, are toate avizele favorabile, dar mici diferențe între textul avizelor fac ca legea să nu intre la votul final, deși este pe ordinea de zi în fiecare săptămână.", a fost mesajul transmis de Salvamont România, săptămâna trecută, pe Facebook.

Mesajul este însoțit de un videoclip filmat într-o intervenție, unde ambulanța apare blocată în trafic și nu poate folosi semnalele acustice și sonore, deși salvatorii fuseseră solicitați să intervină în cazul unei persoane aflate în stare foarte gravă.

"După cum vedeți, ne deplasăm fără girofar. Persoană este în stare gravă, dacă nu aproape de deces.", spune șoferul ambulanței.

Salvamont, un serviciu de urgență care trebuie sa salveze vieți, dar care nu are dreptul sa folosească mijloacele de semnalizare acustica si vizuala, care să îi asigure prioritate in trafic. Salvamont România detine prin baremurile legislative, ambulanțe și autospeciale de interventie, dotate cu mijloace de averizare sonora și vizuala, dar necorelarea legislației nu le da voie sa apese butonul care poate face diferența între viata și moarte. Actul legislativ, după 8 ani de umblat după aprobări, se afla acum în Camera Deputaților, are toate avizele favorabile, dar mici diferențe între textul avizelor fac ca legea să nu intre la votul final deși este pe ordinea de zi în fiecare săptămână.

Posted by Salvamont Romania-Dispeceratul National Salvamont on Wednesday, 16 November 2022

 

×
Subiecte în articol: ambulante trafic prioritate salvatori
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close