Antena 3 CNN Actualitate Amenda primită de angajatorul muncitorilor indieni infectaţi cu COVID. Violeta Alexandru: "Raportul a fost finalizat în 3 zile"

Amenda primită de angajatorul muncitorilor indieni infectaţi cu COVID. Violeta Alexandru: "Raportul a fost finalizat în 3 zile"

Angajatorul muncitorilor indieni depistaţi pozitiv cu coronavirus a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 13.500 de lei de către ITM

Amenda primită de angajatorul muncitorilor indieni infectaţi cu COVID. Violeta Alexandru: "Raportul a fost finalizat în 3 zile"
de Georgiana Adam    |    26 Aug 2020   •   12:15

Ministrul Muncii a lăudat finalizarea raportului în 3 zile

ITM Bucureşti a pus capăt luni acţiunii de control demarată în ziua de sâmbătă pe un şantier unde Direcţia de Sănătate Publică ar fi constatat un focar de coronavirus. 

„Inspectorii de muncă au verificat dacă angajatorul respectă prevederile referitoare la prevenirea şi stoparea răspândirii virusului SARS-COV 2 în rândul angajaţilor, precum şi legislaţia privind securitatea şi sănătatea în muncă, respectiv în domeniul relaţiilor de muncă. Echipa de control a stabilit că toţi lucrătorii de cetăţenie indiană sunt angajaţi cu forme legale, însă angajatorul a încălcat o serie de dispoziţii privind condiţiile igienico-sanitare, printre care: dotarea necorespunzătoare cu materiale igienico-sanitare şi supraaglomerarea spaţiilor de dormit, încălcări care contravin prevederilor legislaţiei în vigoare pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-C0V 2, precum şi Legii securităţii şi sănătăţii în muncă 319/2006”, a anunțat ITM Bucureşti într-un comunicat oferit. 

De asemenea, angajatorul nu a observat, în termenul prevăzut instruirea specifică pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-COV 2 şi nu a asigurat suficient pentru acordarea primului ajutor şi pentru implementarea măsurilor de prevenire,susţine ITM Bucureşti. Aşadar, inspectorii de muncă au depus 11 măsuri cu realizare la termen, au aplicat o amendă de 13.500 de lei şi şapte avertismente.

A fost sesizat şi faptul că angajatorul nu deţinea o evidenţă clară a orelor lucrate de muncitori şi că acesta transmitea cu întârziere datele date în Revisal, aşa că acesta a fost sancţionat, informează ITM Bucureşti.

Violeta Alexandru: "Funcţionează coordonarea între instituţii atunci când este făcută la nivel înalt. Altfel riscă să nu"

Controlul efectuat de ITM Bucureşti sâmbătă a avut loc în prezenţa ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi a fost coordonată de inspectorul şef al ITM Bucureşti, Constantin Bujor. De altfel, a reacţionat pozitiv, lăudând timpul în care a fost realizat raportul. 

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti a terminat verificările şi a finalizat raportul de control cu privire la condiţiile de muncă de pe şantierul dezvoltatorului imobiliar din sectorul 4, despre care opinia publică a aflat sâmbătă seară. Mai mulţi muncitori indieni au fost depistaţi cu Covid-19. Raportul a fost finalizat în 3 zile. Bun”, spune ministrul Muncii, pe Facebook.

Violeta Alexandru a menţionat faptul că a solicitat ITM Bucureşti să „comunice public” rezultatul verificărilor şi accentuat faptul că la momentul în care s-a deplasat în Sectorul 4 a înţeles că instituţiile de control au nevoie de de o coordonare mai eficientă.

Ministrul Muncii le-a solicitat angajaţilor să respecte măsurile stabilite de autorităţi în privinţa purtării măştilor şi să nu le mai îndepărteze după câteva minute de purtare.

Ministrul Muncii a explicat că are în plan implementarea în sectorul construcţiilor a unui sistem electronic de monitorizare a orelor suplimenatre lucrate de angajaţi.

 

×
Subiecte în articol: Violeta Alexandru
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close