Antena 3 CNN Actualitate Amendamente pentru pensii și alocații. Cel mai controversat proiect de rectificare bugetară ajunge la CES

Amendamente pentru pensii și alocații. Cel mai controversat proiect de rectificare bugetară ajunge la CES

Cel mai controversat proiect de rectificare bugetară din istoria României ajunge pe masa Consiliului Economic și Social. Este singura rectificare din istoria României care a stat în dezbatere publică doar o zi. Ministerul de Finanțe a publicat pe pagina sa proiectul rectificării joi seara, iar acesta a fost aprobat vineri, în ședința de Guvern.

Amendamente pentru pensii și alocații. Cel mai controversat proiect de rectificare bugetară ajunge la CES
de Laura Dinu    |    17 Aug 2020   •   11:25

Proiectul de rectificare bugetară a fost trimis către Consiliul Economic și Social abia vineri dimineață, iar vineri seara deja era aprobat în ședința de Guvern. Acesta a stat în dezbatere publică doar 24 de ore, fiind publicat pe pagina Ministerului de Finanțe joi seara. 

Proiectul va primi un aviz în decursul zilei de mâine

Cei de la Consiliul Economic și Social au avut extrem de puțin timp la dispoziție pentru a analiza toate datele, astfel încât s-au văzut nevoiți să apeleze la comisiile de specialitate, urmând ca mâine să aibă loc ședința plenului CES, în urma căreia proiectul să primească un aviz. 

Legea spune însă foarte clar că un proiect de Ordonanță de Urgență nu poate fi aprobat în ședința de Guvern fără avizul Consiliului Economic și Social. Avizul este unul consultativ, el poate fi însoțit de observații de care Guvernul ar trebui să țină cont. 

Principalele noutăți din Proiectul de Rectificare Bugetară sunt: 

- pensiile cresc doar cu 13,9% față de 40% cât era prevăzut de lege de la 1 septembrie

- majorarea salariilor profesorilor de la 1 septembrie la nivelul grilei din 2022 se amână pentru anul viitor

- deficitul bugetar crește la 8,6 din PIB

 

×
Subiecte în articol: pensii alocaţii
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close