Antena 3 CNN Actualitate Amenzi ANPC la principalii furnizori de jucării din Bucureşti şi din ţară : Niro, Europa, Dragonul Roşu

Amenzi ANPC la principalii furnizori de jucării din Bucureşti şi din ţară : Niro, Europa, Dragonul Roşu

Amenzi ANPC la principalii furnizori de jucării din Bucureşti şi din ţară : Niro, Europa, Dragonul Roşu
Sursa foto: Jucarii periculoase in complexul comercial Europa
21 Mai 2009   •   19:05

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au amendat comercianţii de jucarii din Complexul comercial Niro, Europa, Dragonul Rosu, unul din principalii furnizori de jucarii pentru operatorii economici din Bucuresti şi din toată ţara, cu aproape 150.000 de lei, după cum arată comunicatul de presă al ANPC remis către Antena3.ro. Astfel, au fost verificaţi 24 operatori economici şi aproximativ 250.000 de jucarii, majoritatea importate din China, dintre care 23 au fost sancţionaţi cu amenzi contravenţionale şi produse oprite temporar de la comercializare.

Valoarea totală a amenzilor pe care operatorii economici din Niro, Europa şi Dragonul Roşu le-au încasat este de 146.500 lei. De asemenea, firmele din complexul comercial au fost sancţionate şi cu oprirea de la comercializare a 43.000 de jucării potenţial periculoase. Printre abaterile pe care inspectorii Autorităţii le-au constatat se numără lipsa marcajelor de conformitate, lipsa indicaţiilor de montare, asamblare şi a avertismentelor privind potenţialele pericole la folosire, marcarea grupei de vârstă a copiilor, dar şi lipsa documentaţiei care atestă conformitatea produsului cu cerinţele esenţiale de securitate.

Tipurile de jucării pentru care au fost amendaţi operatorii economici sunt seturi de păpuşi cu piese mici uşor de înghiţit, jucării din fibre care se desprind uşor şi care pot provoca sufocarea prin înghiţire sau inhalare, pistoale cu bile, jucării periculoase din cauza energiei cinetice mari, care s-a dezvoltat la propulsarea bilelor şi care poate vătăma utilizatorul sau pe cei din jurul lui şi jucarii din plastic prost finisate, care prezentau muchii tăioase.

Cum ne asigurăm atunci când cumpărăm jucării ?

ANPC indică în comunicat că jucariile pot pune în pericol sănătatea sau chiar viaţa şi de aceea este foarte important ca jucăriile cumpărate să fie alese potrivit cu vârsta copiilor cărora le sunt destinate. Consumatorii care achiziţionează jucării sunt sfătuiţi de către inspectorii Autorităţii să se uite după avertismentele de vârstă, care sunt sunt avertismente de siguranţă şi arată câţi ani trebuie să aibă copiii pentru a se juca fără a li se pune viaţa în pericol.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor atenţionează consumatorii că accidentele de înecare sunt cele mai comune, iar dulciurile care fac parte din jucărie pot provoca anumite confuzii copiilor mici. De asemenea, jucăriile achiziţionate pentru copii mai mari pot fi un pericol pentru fraţii şi surorile mai mici. ANPC mai recomandă ca jucăriile să nu fie lăsate pe scări, pentru că pot provoca accidente grave.

Paula Safta, Antena3.ro

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close