Antena 3 CNN Actualitate Amenzi de până la 8.000 de lei pentru şoferii care sunt prinşi în trafic fără anvelope de iarnă

Amenzi de până la 8.000 de lei pentru şoferii care sunt prinşi în trafic fără anvelope de iarnă

Amenzi de până la 8.000 de lei pentru şoferii care sunt prinşi în trafic fără anvelope de iarnă
de O.P.    |    02 Oct 2013   •   06:15

Zăpada de octombrie i-a luat prin surprindere pe şoferi anul acesta. Specialiştii ne spun clar să nu conducem maşini care nu sunt echipate de iarnă. În primul rând e pericolul. În al doilea rând, amenzile care ajung la câteva mii de lei.

Legea privind circulaţia pe drumurile publice, intrată în vigoare în urmă cu doi ani, prevede că şoferii au obligaţia să-şi doteze autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate atunci când circulă pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

Legea nu prevede o dată exactă de la care maşinile trebuie echipate de iarnă. Acest lucru depinde de condiţiile meteo. Adică, nu contează că este octombrie, trebuie să ai maşina echipată dacă te prinde ninsoarea pe drum.

Pentru şoferi, asta presupune noi cheltuieli. Să schimbi cauciucurile costă în jur de 100 de lei. Un cauciuc de iarnă nou costă între 180 şi 300 de lei. În total, preţul anvelopelor ajunge la 1.200 de lei.
Mai ieftin scapă cei care îşi echipează maşina cu cauciucuri second hand. Preţul lor nu depăşeşte 100 lei bucata.

Pentru lanţuri, racletă şi antigel, absolut necesare pe timp de iarnă, conducătorii auto mai trebuie să plătească în jur de 150 de lei.

Cine se hazardează  să circule cu maşina neechipată plăteşte şi mai scump. Riscă amenzi de la 720 de lei şi până la 1 800 de lei. Iar dacă blochează drumul sancţiunea ajunge şi la 8 mii de lei.

×
Subiecte în articol: anvelope de iarna amenzi
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close