Antena 3 CNN Actualitate Ce amenzi riscă şoferii care nu au în maşină kit-ul de siguranță auto: trusă medicală, triunghi și extinctor

Ce amenzi riscă şoferii care nu au în maşină kit-ul de siguranță auto: trusă medicală, triunghi și extinctor

Conform legii, toți șoferii sunt obligați să dețină în mașină un kit de siguranță auto, care cuprinde o trusă medicală, un triunghi reflectorizant și un extinctor.

Ce amenzi riscă şoferii care nu au în maşină kit-ul de siguranță auto: trusă medicală, triunghi și extinctor
Sursa foto: Politia Romana
de Redacția Antena 3 CNN    |    02 Aug 2023   •   12:00

Autoritățile efectuează în mod constant verificări în trafic pentru a asigura că șoferii au în mașină un kit de siguranță adecvat, care include o trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante și cel puțin un extinctor.

Este important de menționat că atât trusa medicală, cât și extinctorul au o valabilitate limitată, și trebuie înlocuite periodic.

Conform Ordinului nr. 987/2007, ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care asigurarea unei etanșeități adecvate pentru protejarea conținutului împotriva prafului, umidității, carburanților și uleiurilor, prin intermediul unui sistem de închidere ferm.

De asemenea, acesta trebuie să fie dimensionat corespunzător pentru a depozita și proteja componentele trusei sanitare auto.

Citește și: România triplează numărul de stații de încărcare pentru mașini electrice. Topul județelor în care vor fi instalate

Eticheta trusei sanitare auto trebuie să includă denumirea produsului, denumirea și adresa producătorului, precum și denumirea și adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piață, dacă este cazul.

Atunci când expiră termenul de valabilitate al componentelor trusei sanitare auto, acestea pot fi înlocuite de către utilizator cu produse care au aceleași caracteristici, respectând cerințele stabilite de Hotărârea Guvernului nr. 911/2005.

Ce amendă riscați dacă nu aveți kit de siguranță

În cazul în care vă oprește poliția și constată că aceste elemente din kit-ul de siguranță sunt expirate sau pur și simplu nu există, riscați să primiți 4 sau 5 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă o sancțiune cuprinsă între 580 de lei și 725 de lei.

De asemenea, legislația rutieră îi obligă pe șoferii de autovehicule cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, să dețină în plus în acest kit de siguranță o vestă reflectorizantă. În cazul în care vor fi nevoiți să facă o reparație la mașină pe un drum public, sunt obligați să poarte acest element reflectorizant.

Cât este punctul de amendă

În anul 2023, un punct de amendă este 145 de lei.

Conform Codului rutier, șoferii care acumulează 15 puncte de penalizare, nu vor avea permisul suspendat pentru o perioadă de 30 de zile. Punctele de penalizare se șterg la 6 luni din momentul în care au fost primite sau după trecerea perioadei de suspendare pentru cumul de puncte, potrivit Promotor.

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close