Antena 3 CNN Actualitate Amenzi uriașe pentru flash-uri, şicane şi depăşiri neregulamentare în trafic. Cât ar putea scoate din buzunar șoferii

Amenzi uriașe pentru flash-uri, şicane şi depăşiri neregulamentare în trafic. Cât ar putea scoate din buzunar șoferii

Amenzi uriaşe pentru şoferii care şicanează alţi şoferi in trafic. Sancţiunile se vor înăspri şi pentru circulaţia pe contrasens sau depăşirea vitezei maxime admise.

Amenzi uriașe pentru flash-uri, şicane şi depăşiri neregulamentare în trafic. Cât ar putea scoate din buzunar șoferii
Sursa foto: Unsplash.com | Kathy
de Bianca Bostan    |    23 Noi 2021   •   11:27

În plus, perioadele de suspendare a permisului nu se vor mai suprapune, ci se vor aduna, fără a exista o limită maximă.

Toate acestea sunt prevăzute intr-un proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului rutier, realizat de Ministerul Afacerilor Interne.

Unele amenzi chiar se dubleză, de exemplu, dacă mergi pe banda de urgenţă, poţi plăti o amendă care creşte de la 725 lei, cât este acum maxim, la 2.900 lei, o triplare în acest caz.

Dacă mergi în sens invers pe autostradă, vei plăti o amendă de până la 1.305 lei faţă de 725 lei, cât este acum.

"Cred că am ajuns la stadiul la care trebuie făcut ceva şi îmi pare bine că autorităţile în sfârşit s-au trezit.

Sigur că sunt anumite prevederi care se impun, pentru că vedem cu toţii că educaţia, comportamentul rutier este sub orice critică. Trebuie descurajate astfel de comportamente.

Însă, există o problemă. Este în dezbatere publică şi există un proiect. Dacă îmi aduc eu bine aminte, perioada anilor 2000, au mai existat astfel de propuneri şi de fiecare dată, şi societatea dar şi media a semnalat că această creştere de amenzi nu poate fi susţinută, pentru că românul este sărac.

În aceste condiţii, oare mai este valabil şi acum? Pentru că este un paradox, la un moment dat fac aceste propuneri şi până la urmă vor ajunge în Parlament. Chiar dacă la un moment dat, să spunem, guvernul o va aproba, pentru că în momentul când ajung în Parlement s-ar putea modifica.

Pe de altă parte, am văzut în postarea făcută că se discută despre agresivitatea în trafic. Agresivitatea în trafic este definită încă din anul 2009. Din anul 2009 până în 2014, nu s-a ajuns la un consens la nivel parlamentar cu privire la definirea acesteia", a spus Lucian Diniţă, fostul şef al Poliţiei Rutiere.

În acest proiect, agresivitatea în trafic este amendată cu sume între 1.305 lei şi 2.900 lei. 

"Trebuie definită, pentru că trebuie şi aplicată de poliţişti. Poliţistul când va lua acestă măsură, orice şofer va contesta... este o discuţie lungă. Eu vă spun doar atât, sigur este lăudabil, dar haideţi să vedem finalul, pentru că de multe ori, finalul a fost apoteotic", a precizat Lucian Diniţă. 

Rămâne de văzut dacă vor fi aplicate aceste amenzi şi dacă va fi votat acest proiect.

×
Subiecte în articol: amenzi rutiere
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close