Antena 3 CNN Actualitate Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care depășesc viteza legală! Modificarea din Codul Rutier de care toți conducătorii auto trebuie să știe

Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care depășesc viteza legală! Modificarea din Codul Rutier de care toți conducătorii auto trebuie să știe

Șoferii români vor plăti scump în cazul în care vor alege să nu respecte viteza legală atunci când circulă pe drumurile publice.

Amenzi de zeci de mii de lei pentru cei care depășesc viteza legală! Modificarea din Codul Rutier de care toți conducătorii auto trebuie să știe
Sursa foto: Facebook | Poliţia Română
de Laura Dinu    |    23 Ian 2024   •   10:00

Codul Rutier se modifică semnificativ anul acesta. Autoritățile în domeniu au introdus măsuri mai aspre și amenzi usturătoare pentru cei care aleg să nu respecte legea. 

De exemplu, modul de calcul al contravențiilor a fost modificat. Astfel, clasa I încadrează două sau trei puncte, Clasa II patru sau cinci, Clasa III de la şase la opt puncte, iar Clasa IV de la nouă la 20 de puncte de amendă. Clasa V este aplicabilă doar persoanelor juridice şi vizează un cumul de puncte de la 21 la 100. 

Mai mult decât atât, de la 1 ianuarie 2024, regulamentul auto impune ca toate mașinile noi să fie dotate cu o "cutie neagră", la fel ca în cazul avioanelor. Ea ar trebui să capteze tot felul de informații, viteza, turația motorului, unghiul de virare și activarea airbag-ului, toate fiind bazate pe datele furnizate de GPS în cazul unui impact major. Dispozitivul va fi atașat sub scaunul șoferului și are un microcip. Această nouă dotare ar putea duce la creșterea prețului mașinilor. 

Totodată, Uniunea Europeană pregătește și un proces de modernizare, prin care își dorește digitalizarea permiselor de conducere. Noile schimbări vizează și introducerea unor întrebări referitoare la identificarea riscurilor în trafic și la sistemele automate care contribuie la o conducere mai sigură. 

Amenzi usturătoare pentru cei care depășesc viteza legală cu peste 50 km/h

Însă foarte scumpă vor plăti șoferii care nu respectă legea. Și asta deoarece, de la 1 ianuarie, punctul de amendă a fost majorat de la 145 de lei la 165 de lei.  

Astfel, pentru nerespectarea priorității acordate pietonilor sau bicicliștilor, amenzile ajung până la 825 de lei.  

Iar pentru depășirea vitezei cu mai mult de 50 km/h amenzile pot ajunge până la 3.300 de lei. 

Iar cei care parchează neregulamentar vor fi nevoiți să scoată din buzunar până la 500 de lei.

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close