Antena 3 CNN Actualitate Americanii au bombardat fabrica de arme chimice a ISIS din Irak

Americanii au bombardat fabrica de arme chimice a ISIS din Irak

Americanii au bombardat fabrica de arme chimice a ISIS din Irak
Sursa foto: Foto: pixabay.com
13 Sep 2016   •   22:49

Avioane ale coaliţiei antijihadiste conduse de SUA au distrus în Irak un amplasament folosit de gruparea Stat Islamic pentru producerea armelor chimice, a declarat marţi un general american, citat de AFP.

Potrivit generalului Jeffrey Harrigian, comandantul operaţiunilor aeriene americane în Orientul Mijlociu, locaţia distrusă este o uzină farmaceutică transformată în facilitate militară, iar acolo s-au produs probabil muniţii pe bază de clor şi gaz muştar.

Existenţa acestei facilităţi demonstrează 'încă o dată dispreţul flagrant al Daech (acronimul arab al grupării SI n.red.) faţă de legile şi normele internaţionale', a declarat generalul american în timpul unei videoconferinţe cu presa.

El a precizat că raidul în urma căruia a fost distrusă respectiva unitate, situată în apropierea oraşului irakian Mosul, a fost efectuat luni de avioane de atac la sol şi de un bombardier B-52.

Pentagonul a difuzat şi o înregistrare video cu acel raid, în imagini observându-se cum mai multe clădiri masive sunt distruse printr-o serie de explozii.

Potrivit Departamentului american al Apărării, gruparea SI a folosit deja muniţii pe bază de clor sau gaz muştar. Şi inspectorii ONU au confirmat că jihadiştii au utilizat gaz muştar cel puţin într-un caz, respectiv pe 21 august într-un atac la Marea, oraş din nordul Siriei.

×
Subiecte în articol: Irak ISIS statul islamic
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close