Antena 3 CNN Actualitate Amintirile unui deportat în Siberia: Prindeam șobolanii și îi frigeam ca pe porci. Îi mâncam cu o poftă nespusă

Amintirile unui deportat în Siberia: Prindeam șobolanii și îi frigeam ca pe porci. Îi mâncam cu o poftă nespusă

Amintirile unui deportat în Siberia: Prindeam șobolanii și îi frigeam ca pe porci. Îi mâncam cu o poftă nespusă
30 Ian 2016   •   16:18
Dumitru Nimigeanu, originar dintr-un sat din regiunea Cernăuţi, a fost deportat, alături de familie, în anul 1941, într-un lagăr din Siberia. El a fost ţinut prizonier timp de şase ani, când a reuşit să evadeze şi să se întoarcă acasă. Necazurile s-au ţinut lanţ de familia Nimigeanu, ei fiind nevoiţi să fugă în Iugoslavia, unde au fost de asemenea închişi un an de zile într-un lagăr după care au reuşit să plece în Italia, iar apoi în Australia, scrie adevarul.ro.

Povestea de viaţă a lui Dumitru Nimigean, un ţăran din Bucovina ce a fost deportat în Kazakhstan şi Siberia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, pare a fi desprinsă din filme. În urma pactului Ribbentrop – Molotov din anul 1939, România a pierdut Basarabia şi Bucovina de Nord, teritorii ce au ajuns în posesia Uniunii Sovietice.

„Seara, după lucru, înainte de a se întuneca, mă duceam pe câmp şi căutam găuri de ţiştari (nişte şobolani numiţi în ruseşte suslici) şi câteodată prindeam vreunul. Îl pârleam ca pe un purcel, îl fierbeam şi îl mâncam cu o poftă nespusă. Atunci era o adevărată sărbătoare pentru noi”, a rememorat Dumitru Nimigeanu unele dintre cele mai grele momente trăite în Siberia.

Mai multe, pe adevarul.ro.

×
Subiecte în articol: sobolani Siberia porci lagar
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close