Antena 3 CNN Actualitate Amnesty International solicită României o anchetă completă privind presupusul său rol în programele CIA

Amnesty International solicită României o anchetă completă privind presupusul său rol în programele CIA

Amnesty International solicită României o anchetă completă privind presupusul său rol în programele CIA
Sursa foto: Foto: Intact Images
15 Noi 2010   •   12:23

Organizaţia Amnesty International le cere în mod oficial autorităţilor române să pornească o anchetă completă cu privire la presupusul rol avut de România în programele CIA de extrădări extraordinare şi detenţie secretă. Solicitarea apare într-un raport publicat luni şi intitulat "Secret ştiut de toţi: Dovezi intensificate privind complicitatea Europei în extrădări extraordinare şi detenţie secretă".

Alături de România, în raportul AI sunt menţionate alte şapte ţări europene. Documentul reuneşte cele mai recente dovezi referitoare la complicitatea anumitor ţări din Europa la predările ilegale şi programele de detenţie secretă al CIA, care au funcţionat după atacurile produse la 11 septembrie 2011 în SUA.

"Amnesty International solicită de urgenţă autorităţilor române să urmeze exemplul altor state membre ale UE care s-au angajat în procese de stabilire a responsabilităţii ce vizează dezvăluirea adevărului privind respectivele lor roluri în cadrul programele de extrădări extraordinare şi detenţie secretă ale CIA care au operat după 11 Septembrie 2001", precizează organizaţia în recomandările sale pentru România.

Citeşte aici Raportul Amnesty International

"Dezvăluirile din 2009 şi 2010 referitoare la presupusa complicitate a României în programele de predare şi detenţie secretă ale CIA fac necesar ca guvernul român să se angajeze să stabilească o anchetă completă, imparţială, independentă şi eficientă în ceea ce priveşte rolul său în aceste operaţiuni", se mai arată în textul solicitării.

Mai multe guverne din Europa au progresat într-o oarecare măsură în ceea ce priveşte asumarea responsabilităţii. Potrivit raportului, România a continuat, însă, să nege orice participare.

"Autorităţile române trebuie să ia măsuri reale pentru a stabili adevărul şi pentru a garanta asumarea responsabilităţii acolo unde autorităţi ale statului român ar fi încălcat drepturile omului", mai precizează documentul.

Potrivit Amnesty Intrnational, mai multe rapoarte ale Parlamentului European şi ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei au afirmat că România a găzduit un centru de detenţie secretă. În baza unor declaraţii ale actualilor şi foştilor oficiali din SUA, presa a susţinut că România a găzduit o închisoare secretă cu numele de cod "Britelite" şi a dezvăluit numele unuia dintre presupuşii deţinuţi, Khaled Sheikh Mohamed, care ar fi fost închis acolo.

La începutul acestuio an, un studiu al experţilor ONU referitor la practicile de detenţie secretă la nivel mondial a scos la iveală faptul că o aeronavă implicată în programele de predare şi de detenţie secretă a aterizat în România. Datele emise de Oficiul polonez de Grăniceri în iulie 2010 au indicat că cel puţin un avion transporta pasageri pe traseul său din Polonia în România.

În pofida numeroaselor dovezi, autorităţile române au continuat să dezmintă acuzaţiile, conchide raportul AI.

×
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close