Antena 3 Actualitate Specialiștii recunosc alarmați că au subestimat un aspect important al încălzirii globale

Specialiștii recunosc alarmați că au subestimat un aspect important al încălzirii globale

26 Ian 2016   •   12:01
Specialiștii recunosc alarmați că au subestimat un aspect important al încălzirii globale
Sursa foto: foto: pixabay.com

Amploarea creșterii nivelului mării care rezultă din încălzirea oceanelor a fost subestimată până acum și reprezintă aproape de două ori ceea ce fusese calculat anterior, s-au alarmat luni cercetătorii germani într-un studiu în publicația americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), potrivit Agerpres.
De asemenea, furtunile violente ar putea fi rezultatul încălzirii globale, iar nivelul mării ar putea crește ca urmare a doi factori principali: topirea gheții și dilatarea apei odată cu încălzirea acesteia, au explicat oamenii de știință.

Până în prezent, cercetătorii au estimat între 0,7 și 1 milimetru pe an creșterea nivelului mării legată de încălzirea globală.

Din datele disponibile din observațiile sateliților, între 2002 și 2014, nivelul mării pare să fi crescut cu 1,4 milimetri pe an, ca urmare a acestui fenomen, relevă acest studiu.

"Până în prezent, am subestimat modul în care creșterea masei acvatice a oceanelor datorită încălzirii globale contribuie la creșterea generală a nivelului mărilor", explică unul dintre autorii studiului, Jurgen Kusche, profesor la Universitatea din Bonn.

Coroborând toate cauzele, creșterea nivelului mării a atins de fapt 2,74 milimetri pe an.

Topirea calotei polare și a ghețarilor a contribuit la această creștere cu 1,37 milimetri pe an, a mai precizat studiul citat de AFP.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close