Antena 3 CNN Actualitate Ana Birchall, măsuri de ultimă oră prin OUG după tragedia Caracal: Răpirea va fi pedepsită cu 2-8 ani de închisoare

Ana Birchall, măsuri de ultimă oră prin OUG după tragedia Caracal: Răpirea va fi pedepsită cu 2-8 ani de închisoare

Ana Birchall, măsuri de ultimă oră prin OUG după tragedia Caracal: Răpirea va fi pedepsită cu 2-8 ani de închisoare
22 Aug 2019   •   15:21

Ministrul Justiției, Ana Birchall, a făcut o declarație de presă, cu privire la concluziile şi propunerile grupului de lucru reunit la nivelul Ministerului Justiţiei prin OUG, după ce premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat în şedinţa de Guvern, să finalizeze ”urgent” analiza care vizează legislaţia penală în cazul infracţiunilor grave şi foarte grave, astfel încât să vină ”în cel mai scurt timp” cu propuneri de modificare şi completare a legii. 

„A fost constituit un grup de lucru interinstuțional care a analizat în regim de urgență legislația penală și procesual penală în cazul infracțiunilor grave și foarte grave contra persoanei, în special în situațiile în care este afectată valoarea socială supremă, respectiv viața, libertatea și integritatea corporală și sexuală”, a declarat Ana Birchall.

Ministrul Justiției a subliniat că tragedii precum cea de la Caracal au arătat Guvernului că sunt și lucruri de corectat.

„Guvernul Dăncilă intervine și ia măsuri ferme pentru a proteja viața și siguranța românilor și pentru a discuraja prin pedepse exemplare infracțiunile grave care atentează la viața și integritatea persoanei. Vă asigur că scopul nostru este de a avea reglemantari care sa prevină tragedii precum cea de la Caracal dar și pedepsirea infracțiunilor. Fac apel la cei care au un cuvânt de spus să ne ajute ca pachetul legislativ să previna tragedii și să sancțooneze aspru asemenea fapte. Întărim lupta împotriva rețelelor de criminalitate organizată”, a declarat Ana Birchall.

În ceea ce privește înăsprirea pedepsele, ministrul Justiției a subliniat că din analiza grupului de lucru a rezultat necesitatea unor modificări în legislația penală.

„În ceea ce priveşte răpirea, propunem o incriminare mult mai aspră. Se propune incriminarea în mod distinct cu o pedeapsă de la 2-8 ani. În ceea ce privește liberarea conditionată, propunem obligativitatea îndeplinirii cumulative pentru eliberarea condiționate, creșterea limitei de vârstă de la 60 la 65 de ani”, a declarat Ana Birchall.

×
Subiecte în articol: Caracal Ana Birchall tragedie Cod Penal
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close