Antena 3 CNN Actualitate Ana Iorga: Clişeul meu preferat de la ştiri este ''mai mult decât atât''

Ana Iorga: Clişeul meu preferat de la ştiri este ''mai mult decât atât''

Ana Iorga a vorbit la rubrica Pe cuvânt despre clişeele folosite de jurnalişti. Un telespectator al emisiunii a remarcat trei clişee pe care le-a auzit la ştiri, dar şi în transmisiunile live. ''Clişeul meu preferat de la ştiri este ''mai mult decât atât'', a spus Ana.

Ana Iorga: Clişeul meu preferat de la ştiri este ''mai mult decât atât''
de Iulia Gorgorin    |    18 Aug 2020   •   16:30

''Ionuţ Grigore îmi scrie că a remarcat trei clişee pe are le tot folosim la ştiri, spune că le aude în transmisiunile live. Eu m-am mirat, doar trei? Evident că sunt mai multe, unele mai deranjante, altele justificate în situaţia de comunicare.

Domnul Grigore mi-a scris însa despre următoarele: în condiţiile în care, vorbim despre şi repet. Da, le folosim, dar nu sunt greşeli, nu e nimic grav.

Devine grav dacă sunt repetate obositor sau nu se justifică să apară des într-o relatare. Numai că lucrurile sunt greu de cuantificat şi trebuie evaluate normal, în funcţie de context.

"În condiţiile în care". Da, spunem aşa, când vrem să subliniem o opoziţie. S-a amânat mărirea punctului de pensie, în condiţiile în care există o lege care prevede asta. Nu au primit un răspuns, asta în condiţiile în care au semnalat de mult problema autorităţilor. Sigur că se putea folosi aici şi deşi: "Nu au primit un răspuns, deşi au semnalat de mult problema autorităţilor." Ar fi şi mai scurt, mai convenabil. Nu mă deranjează formularea, dar sunt de acord că poate fi obositoare dacă nu variem niciodată cu un sinonim.

"vorbim despre". Spunem si asta, e devărat. "X este anchetat in dosarul Y. Vorbim despre un prejudiciu de 300.000 de euro". "Mai multe persoane sunt cercetate. Vorbim despre infracţiuni de şantaj". Sunt doar cateva exemple. Mai spunem şi "este vorba despre", se poate si reformula. Cred ca vrem sa marcam clar la ce ne referim, sa subliniem informatia care urmează, nu mi se pare atat de grav dar da, ne place mult acest "vorbim despre".

Mi-aţi mai scris şi despre "repet". Nici repet nu e o calamitate, dacă asta vrem sa marcăm, faptul că reluăm o informaţie. Repet, vă reamintesc. Şi eu mai spun asa. Cam asta a fost lista de la dumneavoastră.

Clişeul meu preferat este: "mai mult decât atât".

Petrecăreţii s-au certat cu oamenii legii. Mai mult decât atât, unii i-au lovit pe poliţişti. Sau:Protestatarii au cerut în faţa guvernului condiţii de muncă mai bune şi mărirea salariilor.

Mai mult decât atât, ei au trimis si un document scris Executivului cu toate problemele lor.

Spunem asta când vrem să subliniem informaţia pe care o adaugăm. Ba mai mult, mai spunem uneori. Sunt răpândite peste tot aceste clişee, noi măcar încercăm să le evităm. Încercăm, că nu iese întotdeauna, e greu in direct sa fii tot timpul inspirat.

Mulţumesc pentru mesaje, le astept in continuare pe site-ul meu sau pe Facebook'', a spus Ana Iorga.

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Ana Iorga clişee
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close