Antena 3 CNN Actualitate Cele trei cuvinte pe care, cel mai probabil, le-ai pronunțat greșit până astăzi

Cele trei cuvinte pe care, cel mai probabil, le-ai pronunțat greșit până astăzi

Ana Iorga a ales pentru rubrica ”Pe cuvânt”, trei cuvinte pe care românii le pronunță în mod frecvent, greșit.

Cele trei cuvinte pe care, cel mai probabil, le-ai pronunțat greșit până astăzi
de Laura Dinu    |    19 Feb 2021   •   15:03

Vorbim de cuvinte din domenii diferite, două dintre ele fiind substantive comune și un nume propriu. 

Primul cuvânt este seringă, pe care mulți dintre noi îl pronunță ”siringă”. Însă pronunțarea corectă în limba română, potrivit normei academice, este seringă. Nu vorbim de o greșeală foarte gravă, însă este important să respectăm forma indicată în dicționarul ortografic.

Atenție, în DEX apare și forma ”siringă” la articolul despre seringă, dar, vă reamintim, DEX este un dicționar explicativ, nu unul normativ. Deci găsim acolo și forme populare ale cuvintelor, învechite sau regionale. Pentru forma literară a unui cuvânt, trebuie să verificăm în DOOM. Așadar, seringă este varianta corectă în limba română. 

Mergem mai departe cu un cuvânt care ne chinuie realmente: manager. Există o recomandare foarte clară de pronunția pentru acest cuvânt în DOOM: mánager sau manáger. Așadar, pronunția meneger este greșită. În ciuda faptului că este o pronunție adaptată la limba română, în condițiile în care toată lumea știe că este un cuvânt provenit din engleză și s-a cam impus cu pronunțarea englezească sau cu una asemănătoare. 

Iar numele propriu de care vă spuneam este Palatul Suțu. Vorbim despre o celebră clădire din București care găzduiește Muzeul Municipiului București. Foarte multă lume spune Palatul Șuțu, însă aceasta este o formă greșită. Numele corect al clădirii este Palatul Suțu, pentru că vine de la numele familiei care l-a construit, Suțu, o familie cu origini grecești, din Constantinopol, care a dat țărilor române foarte mulți domnitori. 

 

×
Subiecte în articol: Pe cuvant Ana Iorga
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close