Antena 3 CNN Actualitate Analiză FACIAS: "Sănătatea, domeniul în care românii reclamă cele mai multe abuzuri"

Analiză FACIAS: "Sănătatea, domeniul în care românii reclamă cele mai multe abuzuri"

Accesul facil la informații, neaplicarea normelor existente și transparența în domeniul Sănătății reprezintă unele dintre cele mai des semnalate probleme de către românii care au fost rugați să se exprime asupra domeniilor în care s-au confruntat cu abuzuri.

Analiză FACIAS: "Sănătatea, domeniul în care românii reclamă cele mai multe abuzuri"
Sursa foto: Hepta | Mediafax Foto / Andreea Alexandru
de Georgiana Adam    |    07 Iul 2022   •   10:24

"Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a centralizat și analizat câteva mii de răspunsuri ale românilor, iar rezultatul a fost limpede - Sănătatea este percepută drept domeniul în care se petrec cele mai multe abuzuri.

Dintre toate situațiile expuse, s-au detașat cinci mari probleme semnalate, majoritate legate de accesul pacienților la informații și transparența în domeniul Sănătății.

Astfel, românii au reclamat că nu pot afla cu exactitate care sunt costurile îngrijirilor medicale primite și cum sunt acestea acoperite de asigurările de sănătate și contribuțiile plătite către stat și, în același timp, își doresc să aibă acces facil permanent la istoricul medical propriu, așa cum prevede Legea Dosarului Electronic de Sănătate.

Pentru a elimina suspiciunile de malpraxis, dar și pentru o mai bună înțelegere a intervențiilor chirurgicale la care sunt supuși, pacienții români și-ar dori ca aceste operații să fie înregistrate video.

Nu în ultimul rând, pacienții solicită ca legislația în vigoare să fie aplicată, reclamând situații în care legile nu sunt aplicate din cauza lipsei normelor metodologice. La fel, pacienții solicită transparență în ceea ce privește raportarea situației infecțiilor nosocomiale (intraspitalicești), pentru a putea alege singuri unitatea spitalicească în care să se trateze. Această raportare există, însă practica a demonstrat că raportarea fie este ignorată, fie sunt raportate cifre mai mici decât în realitate, fără să existe repercusiuni asupra spitalelor aflate în aceste situații.

Pornind de la aceste probleme, FACIAS a inițiat o campanie pentru a se asigura că drepturile pacienților sunt respectate, începând cu cele cinci mari probleme semnalate deja și că actul medical este conform cu aceste drepturi", se arată într-un comunicat al FACIAS.

×
Subiecte în articol: FACIAS
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close