Antena 3 CNN Actualitate Fișa medicală pentru obținerea permisului auto în 2024. Lista consultațiilor obligatorii pentru înscrierea la școala de șoferi

Fișa medicală pentru obținerea permisului auto în 2024. Lista consultațiilor obligatorii pentru înscrierea la școala de șoferi

Persoanele care vor să obțină permisul auto în 2024 trebuie să știe ce investigații medicale sunt necesare pentru înscrierea la școala de șoferi.

Fișa medicală pentru obținerea permisului auto în 2024. Lista consultațiilor obligatorii pentru înscrierea la școala de șoferi
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Ian 2024   •   22:00

Fișa medicală se numără printre actele obligatorii pentru înscrierea la școala de șoferi.

De asemenea, acest document este necesar și în cazul reînnoirii permisului de conducere.

Fișa medicală dovedește, în urma unor examinări realizate de specialiști, capacitatea fizică și mentală a unei persoane de a conduce un vehicul.

Astfel, examinarea medicală este obligatorie pentru cei care doresc să obțină permisul auto sau să-l reînnoiască după expirare.

Citește și: Cât costă rovinieta în 2024. Modificările anunțate pentru taxa de drum

Este important de știut că anumite afecțiuni sunt incompatibile cu deținerea unui permis auto, deoarece pot influența capacitatea de concentrare sau de reacție în diferite situații întâlnite în trafic. 

De exemplu, problemele grave de vedere sau de auz reprezintă un pericol pentru șoferii aflați la volan, dar și pentru ceilalți participanți la trafic. 

Spre exemplu, consultul ORL stabilește capacitatea unei persoane de a reacționa în timp util la semnalele acustice întâlnite în trafic, precum cele emise de ceilalți șoferi, ambulanțe, poliție sau pompieri.

Acte necesare pentru eliberarea fișei medicale auto

Fișa medicală pentru permisul auto se eliberează de către orice unitate medicală, condiția fiind ca aceasta să fie autorizată de Direcția de Sănătate Publică. 

Pentru obținerea acestui document este necesară prezentarea la unitatea medicală aleasă cu o adeverință din partea medicului de familie, care să precizeze: prezența sau absența bolilor cronice, precum și prezența sau absența bolilor neuro-psihice.

Alte documente necesare sunt buletinul, fișa de școlarizare (în cazul celor care vor să urmeze școala de șoferi), scrisoare medicală de la medicul diabetolog  (în cazul pacienților cu diabet tip I).

De asemenea, persoanele care poartă ochelari trebuie să se prezinte cu aceștia la consultație.

Consultații obligatorii pentru permis auto 2024

Consultațiile medicale necesare obținerii/reînnoirii permisului auto cuprind șase specialități, anume: medicină internă, ORL, oftalmologie, ortopedie - traumatologie, neurologie și psihiatrie.

În urma acestor consultații, specialiștii se vor asigura că persoana care dorește să obțină un permis auto este aptă din punct de vedere medical.

Dacă persoana este declarată inaptă la unul dintre examenele menționate, atunci aceasta nu poate obține permisul auto.

Fișa medicală este valabilă un an de zile de la momentul în care a fost eliberată de unitatea medicală competentă.

×
Parteneri
Florin Piersic a fost transferat la Terapie Intensivă!
x close