Antena 3 CNN Actualitate Anchetă la Spitalul ”Filantropia” din Craiova, după scandalul transfuziilor. Șeful secției de hematologie a fost demis

Anchetă la Spitalul ”Filantropia” din Craiova, după scandalul transfuziilor. Șeful secției de hematologie a fost demis

Anchetă la Spitalul ”Filantropia” din Craiova, după scandalul transfuziilor. Șeful secției de hematologie a fost demis
Sursa foto: Foto: Pixabay
02 Mai 2017   •   12:49

Comisia de disciplină din cadrul Spitalului Municipal "Filantropia" a decis în cazul celor 12 pacienţi care au fost transfuzaţi pe 24 februarie şi din care şase au dezvoltat reacţii adverse, doi decedând, demiterea şefului Secţiei de hematologie, începând cu data de 1 mai, pentru neîndeplinirea obligaţiilor din punct de vedere administrativ. 

Potrivit directorului medical al Spitalului "Filantropia", dr. Lorena Dijmărescu, în cazul şefului Secţiei de hematologie, comisia de disciplină a stabilit că acesta nu şi-ar fi îndeplinit obligaţiile privind organizarea secţiei, iar pe o perioadă de două luni a fost suspendat din funcţie şi asistentul-şef. 

"S-au constatat vicii de procedură în ceea ce priveşte transportul materialelor biologice şi supravegherea transfuziilor, fără să fie vorba de o culpă medicală, profesorul Găman (dr. Dragoş Găman, şeful Secţiei de hematologie - n.r.) neîndeplinindu-şi atribuţiile din punct de vedere administrativ. Ca atare, a fost demis din funcţie începând cu 1 mai. De asemenea, pe o perioadă de două luni a fost suspendat din funcţie şi asistentul-şef al secţiei şi au fost date sancţiuni asistentelor care se aflau în tura respectivă pentru că nu au îndeplinit toate procedurile legate de înscrisurile care trebuie să apară în foile de observaţie", a declarat presei, directorul medical al Spitalului "Filantropia". 

În urma anchetei interne efectuate la Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova, conducerea spitalului a constatat că, la nivelul Secţiei de hematologie nu au fost respectate protocoalele şi procedurile interne, personalul medical nu a respectat hotărârile Comisiei de hemovigilenţă şi procedurile de operare în formularele specifice administrării de sânge şi derivate sanguine, motiv pentru care a fost constituită o comisie de disciplină. 

"La nivelul Clinicii de hematologie au fost constatate deficienţe în completarea documentelor medicale prin nerespectarea protocoalelor şi procedurilor interne. Personalul medical din cadrul Secţiei de hematologie nu a respectat hotărârile Comisiei de hemovigilenţă cât şi procedurile de operare în formularele specifice administrării de sânge şi derivate sanguine, încălcând dispoziţiile Ordinului nr.1224/2006 cu referire la atribuţiile asistenţilor medicali privind transfuzia sanguină", a precizat conducerea Spitalului "Filantropia". 

La şase dintre cei 12 pacienţi ai Spitalului Municipal "Filantropia" din Craiova, care în urmă cu o două luni au fost supuşi unor transfuzii de sânge, au apărut reacţii adverse, iar doi dintre aceştia - o femeie de 81 de ani şi un bărbat de 64 de ani - au decedat. Conducerea unităţii spitaliceşti a sesizat organele penale cu privire la această situaţie, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, care efectuează cercetări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, a dispus efectuarea unei expertize medico-legale serologice de către Institutul Naţionale de Hematologie Bucureşti. 

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a amendat Spitalul Municipal "Filantropia" din Craiova cu 25.000 de lei pentru nerespectarea procedurilor privind transfuzia sanguină şi cu câte 1.000 de lei pe medicul de gardă, asistentul de la unitatea de transfuzii şi alţi trei asistenţi din Secţia de hematologie. 

Inspectorii DSP Dolj au constat că transfuziile s-au făcut în absenţa medicului curant, aşa cum recomandase comisia de hemovigilenţă a spitalului încă din luna noiembrie 2016, nu a fost respectat intervalul orar 8,00 - 13,00, iar foile de observaţie, documentele UTF erau incomplete sau recompletate, nu conţineau acordul bolnavului de a primi transfuzie sau nu aveau menţionate ora la care a început transfuzia şi ora la care s-a finalizat.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: ancheta
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close