x close

Anchetă pe piaţa de capital din România. Fostul şef al Bursei Sibiu ar fi fugit cu banii clienţilor firmei sale

de M.Z.    |    10 Oct 2012   •   19:59
Anchetă pe piaţa de capital din România. Fostul şef al Bursei Sibiu ar fi fugit cu banii clienţilor firmei sale 418 Foto: Agerpres

Cristian Sima, revocat miercuri din funcţiile de preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Bursei de la Sibiu, nu mai poate fi contactat de lunea trecută şi, potrivit unor zvonuri din piaţa de capital, ar fi dispărut cu banii unor clienţi care tranzacţionau pe pieţe externe printr-o firmă deţinută de el.

Surse din piaţa de capital au declarat că, pe 1 octombrie, Sima a trimis un email unui director de la bursa din Sibiu, în care scria că i-au fost furate laptopul, telefonul, actele şi cardul bancar şi cerea blocarea acestora, informează Mediafax.

Angajaţii Sibex au încercat de mai multe ori, fără succes, să îl contacteze pe Sima. La casa pe care acesta o are în Elveţia, postul telefonic este suspendat, au menţionat sursele.

În piaţa de capital au apărut zvonuri potrivit cărora Sima ar fi dispărut din ţară cu banii clienţilor unei firme pe care o deţine şi prin care tranzacţiona pe pieţele externe.

Firma WBS Holding înregistrată în Insulele Virgine Britanice, prin care clienţii lui Sima ar fi tranzacţionat pe pieţele externe, nu este înregistrată la Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), astfel că activitatea acesteia nu este supravegheată de Comisie.

Sima a fost acţionar la WBS România până anul trecut, când a vândut acţiunile pentru a evita o incompatibilitate cu funcţiile de preşedinte CA şi director general al Sibex.

Cristian Sima a lipsit de la controlul CNVM

Potrivit altor surse din piaţa de capital, CNVM va discuta joi dacă va trimite o echipă de control la firma de brokeraj WBS România, care este înregistrată la Comisie şi care intermediază tranzacţii pe bursele de la Sibiu şi Bucureşti.

Sima trebuia să fie prezent la bursa de la Sibiu în această perioadă, pentru a participa la controlul periodic pe care CNVM îl derulează la Sibex. Controlul a fost anunţat în ultima săptămână din luna septembrie şi a început luni, pe 1 octombrie.

Noul preşedinte CA al Sibex, Paul Gabriel Miclăuş, a declarat că revocarea lui Sima din funcţie nu are legătură cu zvonurile apărute în piaţa de capital. Potrivit lui Miclăuş, Sima a fost înlocuit din funcţie deoarece nu a fost prezent la bursă în timpul controlului efectuat de CNVM.

Dispariţia lui Sima vine şi în contextul în care SIF-urile s-au coalizat pentru a-l revoca pe acesta din funcţiile de conducere deţinute la Sibex şi pentru a-l trage la răspundere.

La sfârşitul lunii septembrie, pe piaţa de capital au existat unele zvonuri potrivit cărora Sima ar fi promis unor clienţi ai firmei sale care erau şi acţionari ai Sibex că le va cumpăra prin intermediul Casei de Compensaţie şi a Depozitarului Sibex titlurile deţinute la bursa din Sibiu, iar ulterior va delista operatorul de piaţă. Acest scenariu încălca însă prevederile pieţei de capital.Citeşte mai multe despre:

Cristian Sima
Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati