Antena 3 CNN Actualitate Noi detalii din ancheta spitalului groazei. Care ar fi fost adevărata cauză a incendiului

Noi detalii din ancheta spitalului groazei. Care ar fi fost adevărata cauză a incendiului

Noi detalii uluitoare ies la iveală din cadrul anchetei de la spitalul groazei din Piatra Neamț. Potrivit unor surse, cauza incendiului ar fi fost supraîncălzirea mai multor prelungitoare de calitate slabă, iar izbucnirea incendiului ar fi dus și la o explozie. Între timp, cinci cadavre nu au putut fi identificate în urma autopsiilor, astfel încât urmează efectuarea unei expertize ADN.

Noi detalii din ancheta spitalului groazei. Care ar fi fost adevărata cauză a incendiului
de Laura Dinu    |    17 Noi 2020   •   08:00

Potrivit unor surse din anchetă, incendiul nu ar fi fost cauza de injectomat, așa cum se credea la început, ci de un prelungitor de calitate inferioară, care s-ar fi supraîncălzit. 

Asistenta a fost prima rănită în incendiu

Prima rănită a fost chiar asistenta care se ocupa de secția ATI. Aceasta ar fi intrat în salon să vadă de unde provine fumul, iar pantalonii i-au luat imediat foc. Medicul transferat acum în Belgia a intrat în salon când a auzit strigătele asistentei. 

Totodată, niciunul dintre pacienții din primul salon nu a fost scos, iar incendiul ar fi fost urmat de o explozie. Există martori din locuințele alăturate spitalului care spun că au auzit un zgomot puternic la fața locului, asemănător unei explozii, până să ajungă pompierii.

Unul dintre pereți bloca ieșirea din salon

Mai mult decât atât, holurile au fost îngustate după remenajarea etajului 2, fără autorizație de la Direcția de Sănătate Publică. Au fost montați pereți pentru a crea 2 culoare separate pentru medici și bolnavii infectați cu COVID-19, astfel încât aceștia să nu meagă pe același coridor în drum spre saloane. Doar că unul dintre pereți bloca o ieșire. 

Mai grav este că medicul epidemiolog al spitalului care analizează traseele este chiar unul dintre medicii Direcției de Sănătate Publică Piatra Neamț. Acesta a fost angajat cu jumătate de normă la Spitalul Județean, după ce postul a rămas vacant. Asta înseamnă că el este cel care cere aviz de la DSP, iar cererea ajunge tot la el, sau la colegii lui.

5 persoane nu au putut fi identificate

Între timp, au fost analizate autopsiile pacienților, iar rezultatele arată că decesele au fost cauzate atât de arsuri, cât și de lipsa oxigenului. Din păcate, 5 victime rămân însă neidentificate și vor fi preluate probe ADN pentru o expertiză. O parte dintre aparținători sunt așteptați să își ridice rudele iar autoritățile vor continua și astăzi audierile. 

Tătaru: Medicul-erou de la Piatra Neamț are test COVID pozitiv. A intrat pe dializă în Belgia

Cătălin Denciu, medicul-erou ars în incendiul produs la spitalul din Piatra Neamț și transportat cu avionul în Belgia, a fost reconfirmat cu COVID-19, la Spitalul Floreasca din Capitală. Nelu Tătaru a anunțat, luni seară, la un post TV, că acesta a fost ars pe 75% din suprafața corpului și a intrat pe dializă la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles.

„La Floreasca (a fost testat – n.r.). S-a făcut un test Real Time PCR pozitiv. El a suferit de infecție cu SARS-CoV-2 în martie-aprilie, a avut și un tub de anticorpi important, fiind și donator de plasmă în repetate rânduri. Rămâne reevaluarea care se face în Belgia, inclusiv pentru infecție cu SARS-CoV-2, să avem ca răspuns dat de zilele următoare”, a spus Nelu Tătaru.

”Nu a putut face mai mult decât s-a înfăptuit”

Ministrul a dezvăluit ce i-a povestit medicul Cătălin Denciu după incendiul de la ATI Piatra-Neamț.

„Din discuțiile cu colegul meu, doctorul Cătălin Denciu, a relevat un incendiu fulminant din momentul în care a intrat încercând să își salveze pacienții. (...) Nu a putut face mai mult decât s-a înfăptuit (...). Din discuțiile cu el, a arătat oricum neputință în încercarea lui de a-și salva pacienții și cât de puternic poate fi incendiul care se dezvoltă pe terapie intensivă, unde avem o cantitate de oxigen importantă prin aparatele care lucrează acolo”, a mai spus Tătaru.

Ministrul a mai spus că medicul are arsuri pe 75 la sută din corp și suspiciune de arsuri de căi aeriene superioare, astfel că, dată fiind complexitatea acestui caz s-a decis transferul în străinătate.

Cătălin Denciu a primit titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Piatra Neamț

Medicul-erou a primit, luni, titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului, iar familiile victimelor arse în incendiul de la ATI COVID vor primi ajutoare de urgenţă. În semn de apreciere pentru curajul de care a dat dovadă, în cadrul sedinţei de luni, Consiliul Local Piatra-Neamţ i-a acordat medicului erou Ioan Cătălin Denciu titlul de "Cetățean de Onoare al Municipiului Piatra-Neamț”.

Tot în cadrul ședinței extraordinare de luni a fost aprobată acordarea unor ajutoare de urgență în valoare de 10.000 lei familiilor din Piatra-Neamț ale căror rude au decedat în incendiul de la secția ATI de la Spitalul Județean Neamț.

11 pacienţi şi-au pierdut viaţa în urma incendiului produs sâmbătă la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ.

×
Subiecte în articol: spital Piatra Neamț
Parteneri
Victor Piţurcă rupe tăcerea în scandalul momentului | VIDEO
x close