Antena 3 CNN Actualitate Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un val de morţi suspecte în secţia ATI

Anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după un val de morţi suspecte în secţia ATI

Este anchetă la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti, după ce procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au primit, astăzi, o sesizare cu privire la un val de morţi suspecte la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI).

de Sabrina Preda    |    Sergiu Cora    |    11 Apr 2024   •   14:24

Potrivit unor surse citate de Antena 3 CNN, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au primit o sesizare cu privire la moartea suspectă unor pacienţi internaţi pe secţia ATI de la Spitalul Sfântul Pantelimon, astfel că o anchetă a fost demarată.

Conducerea spitalului a confirmat faptul că procurorii au primit o sesizare şi, totodată, a declarat că se va pune la dispoziţia organelor de anchetă. Mai mult, reprezentanţii conducerii spitalului au anunţat că vor demara şi o anchetă proprie pentru a afla ce s-a întâmplat cu exactitate în secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă.

De asemenea, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila a confirmat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN că ştie despre ancheta de la Spitalul Sfântul Pantelimon, dar şi că va trimite Corpul de Control la spital pentru a verifica toate acuzaţiile.

Informaţiile au fost publicate de cetateanul.net într-o investigaţie realizată de Cătălin Antohe şi Sorin Ghica. Articolul în urma căruia a pornit ancheta face referire la mai mulţi pacienţi care ar fi murit în condiţii suspecte, după ce le-ar fi fost redusă în mod intenţionat doza de noradrenalină, un medicament utilizat pentru creşterea şi menţinerea tensiunii arteriale, pe termen scurt, în situaţii deosebite, precum stopul cardiac, septicemie, transfuzii de sânge sau reacţii la medicamente.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, despre ancheta de la Spitalul Sfântul Pantelimon

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, a vobit în exclusivitate la Antena 3 CNN despre ancheta morţilor suspecte de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Bucureşti. Ministrul a dezvăluit că a vorbit cu managerul spitalului, care neagă acuzaţiile.

"Au mai fost sesizări despre activitatea spitalului în cursul acestei săptămâni. Eu am trimis Corpul de Control ca urmare a acestor sesizări. Este prevăzută această activitate în programul direcţiei de specialitate. Chestiunea aceasta cu val de morţi şi aşa mai departe, totuşi astea sunt lucruri care trebuie constatate, nu trebuie doar declarate. Mai mult, acolo sunt puse la îndoială competenţele profesionale ale corpului medical, ale medicilor, deci eu nu pot să fac niciun fel de afirmaţii legate de acest subiect.

Am vorbit cu managerul, am intrat în contact direct cu el, spune că nici vorbă de aşa ceva. Dar, repet, nu vreau să mă antepronunţ, aştept rezultatele de la colegii de la Corpul de Control şi ulterior vom acţiona în consecinţă. Dacă s-a făcut şi o plângere penală, cu atât mai bine, pentru că atunci va exista şi un alt tip de anchetă, alături de cea de natură administrativă pe care o desfăşurăm noi.

Nu au fost plângeri de la pacienţi, ci plângeri ale unora dintre angajaţii de acolo, de la spital. Sunt plângeri care trebuie verificate, nu îmi place să comentez decât după ce le verific, pentru că hârtia poate să cuprindă foarte multe afirmaţii, însă ele trebuie verificate şi dacă se dovedesc adevărate, sigur, se pot lua măsuri. Eu vreau să fiu rezervat în declaraţii.

Acest gen de acuzaţii eu nu le-am întâlnit până acum în cariera mea medicală. Nu e vorba de nicio informaţie, e vorba de un articol de presă, care a apărut într-o sursă mai puţin cunoscută, rămâne să constatăm dacă ceea ce scrie acolo este într-un fel sau altul adevărat. În articolul respectiv scrie că medicii, în mod deliberat, au luat nişte măsuri, şi nu se referă la un anumit medic, se referă în general, la medici de la Terapie Intensivă şi din cauza asta eu sunt rezervat în a da verdicte. Haideţi să aşteptăm ziua de mâine şi să vedem cu ce rezultate vin colegii de acolo şi, bineînţeles, dacă este cazul, vom sesiza şi Colegiul Medicilor, care are jurisdicţie în domeniul practicii medicale", a declarat ministrul Sănătăţii.

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close