Antena 3 CNN Actualitate Andrei Baciu: Certificatul digital european pentru Covid-19 devine operațional în România de la 1 iulie

Andrei Baciu: Certificatul digital european pentru Covid-19 devine operațional în România de la 1 iulie

Certificatul digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional în România la 1 iulie, a anunțat joi Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu. Documentul va putea fi descărcat în una dintre cele trei variante de pe un website securizat.

Andrei Baciu: Certificatul digital european pentru Covid-19 devine operațional în România de la 1 iulie
Sursa foto: RO Vaccinare/Getty Images
10 Iun 2021   •   15:31

"Certificatul digital european pentru COVID va apărea la 1 iulie şi are rolul de a facilita călătoriile între statele membre la nivel european. Chiar astăzi a avut loc o şedinţă cu toate instituţiile implicate pentru a finaliza toate detaliile necesare. Statul român va face acest lucru. Va fi un website prin care acest certificat va putea fi descărcat pentru cele trei situaţii (vaccinat, testat sau vindecat - n.r.) începând cu data de 1 iulie. Nu există în momentul de faţă în România posibilitatea folosirii acestui certificat. Oficial, în România, acest certificat digital european pentru COVID-19 va deveni operaţional la 1 iulie. O să fie un QR code, o să-l avem şi pe telefon şi se vor evita cozile la graniţă", a spus Andrei Baciu în plenul Senatului.

Certificatul digital COVID va avea trei tipuri de certificate: de vaccinare, de ieşire din boală şi de testare

"Se va accesa un portal. Pe acest portal, persoana care doreşte descărcarea unui certificat va furniza câteva date. Aceste date vor fi verificate în sistemele informatice pe care le avem la dispoziţie, respectiv Registrul Naţional de Vaccinare sau Coronaforms, Registrul electronic pentru vaccinare şi aplicaţia Coronaforms pentru celelalte tipuri de certificate.

După aplicarea cererii unuia dintre certificate sau mai multe, persoana care încearcă să intre în posesia unui asemenea certificat va primi în contul personal, înregistrat pe platforma informatică, acest certificat.

Acest certificat poate fi ţinut fie în mod electronic, pe telefonul mobil sau pe alt device, poate fi şi printat şi poate fi prezentat autorităţilor, existând, de asemenea, aplicaţie dezvoltată care permite verificarea autenticităţii documentului prezentat, datele respectiv fiind corelate cu datele de identitate din documentele personale", a explicat directorul STS, Ionel-Sorin Bălan.

 

×
Subiecte în articol: Andrei Baciu certificat COVID-19
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close