Antena 3 CNN Actualitate Andrei Pleşu critică într-un editorial ieşirile publice ale lui Traian Băsescu

Andrei Pleşu critică într-un editorial ieşirile publice ale lui Traian Băsescu

Andrei Pleşu critică într-un editorial ieşirile publice ale lui Traian Băsescu
Sursa foto: Foto: INTACT Images
30 Iun 2011   •   15:31

Scriitorul Andrei Pleşu ia poziţie faţă de declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu. Fostul consilier prezidenţial critică într-un editorial intitulat "O  dezamăgire ireversibilă" ieşirile publice ale şefului statului.

Andrei Pleşu pune sub semnul întrebării instinctul de politician al lui Traian Băsescu şi spune că toate calităţile unui conducător se judecă după rezultate.

"Este Traian Băsescu un politician abil? E „instinctul" lui o virtute sau mai curând un handicap? Până la urmă, calitatea unui „conducător" - ca orice faptă omenească - se judecă după rezultate. Se poate numi un bun politician cineva care a reuşit, în câţiva ani, să-şi pună în cap toată suflarea naţională?", se întreabă editorialistul.

Pleşu spune că Băsescu este singur, dar nu în varianta eroică a reformatorului radical şi neînţeles, ci în varianta cârcotaşului nărăvit, imprevizibil, neloial, ocupat toată ziua să dea cu oiştea-n gard. Iniţiativele sale, chiar când sunt pozitive, nu mai ajung să fie discutate în sine, pentru că toată lumea se opreşte la portretul rebarbativ pe care şi l-a construit an de an, prin replici deplasate, ieşiri intempestive şi capricii de moment.

Scriitorul spune că preşedintele este inteligent, dar inteligenţa lui nu e a unui om de stat care ştie să „combine" pentru a reuşi, ci a unui băiat descurcăreţ, uşor cinic, repezit, sentimental când nu trebuie şi dur în versiune cazonă.

Mai mulţi intelectuali au reacţionat faţă de declaraţia preşedintelui Traian Băsescu care a spus recent că Regele Mihai a fost slugă la ruşi, iar decizia de a abdica a fost un act de trădare.

 

×
Parteneri
Pensia care dispare de la 1 septembrie 2024
x close