Antena 3 CNN Actualitate Angajații care vor putea munci de acasă patru zile pe lună! Camera Deputaților a adoptat legea

Angajații care vor putea munci de acasă patru zile pe lună! Camera Deputaților a adoptat legea

Mii de români vor putea lucra de acasă patru zile pe lună, după ce Camera Deputaților a adoptat, astăzi, proiectul legislativ.

Angajații care vor putea munci de acasă patru zile pe lună! Camera Deputaților a adoptat legea
Sursa foto: pixabay
de Laura Dinu    |    29 Iun 2023   •   04:00

Părinții care au copii cu vârsta de până la 11 ani vor putea cere să lucreze de acasă patru zile pe lună. Proiectul legislativ a fost adoptat, astăzi, de Camera Deputaților.  

Inițial, doar părinții copiilor de până la opt ani ar fi putut cere să lucreze de acasă, dar deputații au decis majorarea limitei de vârstă în cazul copiilor de până la 11 ani.  

Potrivit proiectului de lege ce va merge la promulgare, Codul Muncii ar urma să fie modificat, astfel încât să le ofere salariaților mai mult timp petrecut alături de copii.  

Mai exact, salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani vor putea beneficia, la cerere, de patru zile pe lună în care să muncească de la domiciliu sau să presteze telemuncă, cu excepția situațiilor în care natura muncii nu permite acest lucru. 

Deputații au stabilit, printr-un amendament introdus marți, că nu doar părinții copiilor de până la opt ani să beneficieze de câteva zile de lucru de la distanță, așa cum era în varianta inițială a proiectului de lege, ci și cei ai copiilor de până la 11 ani. 

În cazul în care ambii părinți sunt salariați, cererea pentru munca de acasă va trebui însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a cerut, pentru aceeași perioadă, să lucreze de la distanță, scrie avocatnet.ro.
 
În cazul în care este vorba despre o persoană singură (necăsătorită, văduvă, divorțată etc.), declarația nu va fi necesară. 

Proiectul de lege trebuie să fie promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul oficial pentru a se putea aplica.

×
Subiecte în articol: zile libere parinti
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close