Antena 3 CNN Actualitate Negocieri de ultima oră după greva de avertisment

Negocieri de ultima oră după greva de avertisment

Negocieri de ultima oră după greva de avertisment
07 Mai 2018   •   12:16

Update: Reprezentanţii greviştilor din sistemul sanitar se întâlnesc în scurt timp cu ministrul Muncii şi cel al Sănătăţii. Lia Olguţa Vasilescu şi Sorina Pintea i-au chemat pe aceştia la o nouă rundă de negocieri.

Este, de altfel, prima reacţie a Guvernului după greva de avertisment de două ore care a avut loc în această dimineaţă. Dacă discuţiile vor eşua şi de data aceasta, vineri va fi grevă generală în toate unităţile sanitare din ţară.

Update: Greva de avertisment a angajaților din sănătate s-a încheiat la ora 11.00. Principalele revendicări ale Federaţiei Sanitas vizează modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pentru sporuri, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

Update: Asistentul Cristian Lapădoni a declarat la Antena 3 despre nemulțumirile celor care protestează.

„Situația este destul de gravă, datorită legii salarizării prost făcute. Nu s-au mărit salariile de bază, dar ni s-au luat sporurile. Au reușit să dezbine echipa medicală cu aceste micșorări de sporuri. Salariile de bază s-au mărit, dar ne-au micșorat sporurile, aveam 75%, în urma aplicarii am un spor de 55%. În rândul colegilor, sunt discriminări față de colegii brancardieri, infirmieri care nu au primit nimic. S-a creat tot haosul, de aceea suntem în grevă de avertisment de două ore. Cu acest prilej cei de la minister să înțeleagă problema”.

Știre inițială: Sindicaliştii din cadrul Federaţiei Sanitas vor intra luni dimineaţa în grevă de avertisment, între orele 9:00 şi 11:00, timp în care doar o treime dintre angajaţi îşi vor continua activitatea, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Iulian Pope, prim-vicepreşedinte Sanitas.

"Rămâne valabilă greva de avertisment pe care am anunţat-o pentru luni, 7 mai. Timp de două ore se va întrerupe activitatea, urmând ca doar o treime dintre angajaţi să muncească, aşa cum spune legea", a arătat Pope.

Potrivit acestuia, timpul de aşteptare în spitale va creşte pentru pacienţii care nu sunt urgenţe. "Vom asigura toate urgenţele şi nu ne dorim ca pacienţii să fie afectaţi, însă cei care nu sunt urgenţe vor aştepta mai mult", a susţinut el.

Pope a mai declarat că sindicaliştii au mari speranţe ca solicitările lor să fie rezolvate în cadrul unor discuţii care ar urma să aibă loc marţi, la Guvern.

"În caz contrar, începând de vineri, 11 mai, vom intra în grevă generală pe termen nelimitat", a adăugat liderul sindical.

Principalele revendicări ale Federaţiei Sanitas vizează modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pentru sporuri, creşteri salariale pentru tot personalul din sănătate şi asistenţă socială şi negocierea şi semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

Pe de altă parte, vineri dimineaţa, membrii Federaţiei "Solidaritatea Sanitară' au anunţat că vor participa la protestele legale programate în următoarea perioadă în sectorul sanitar.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei, luni, 7 mai, Federaţia "Solidaritatea Sanitară' va organiza, timp de două ore, o "grevă românească' de avertisment, concretizată prin pichetarea spitalelor cu oamenii veniţi de acasă, echipaţi în ţinutele de protest, şi greva japoneză din partea salariaţilor aflaţi la serviciu. Prin această formă de protest reprezentanţii sindicali susţin revendicări aşa cum au fost formulate, concomitent cu greva de avertisment anunţată de Federaţia Sanitas.

Sindicaliştii din sănătate au organizat joi, 26 aprilie, un miting în faţa Guvernului la care au participat aproximativ 10.000 de persoane.

În data de 2 mai, aceştia s-au întâlnit cu ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, însă au anunţat că menţin calendarul protestelor.

"Noi am înaintat propunerile noastre şi considerăm în continuare că fără modificarea Legii nu merge să stingem conflictul. Pare că a înţeles, doamna ministru, dar decizia este la nivel de Guvern, nu poate dumneaei să modifice singura Legea. Dânsa a făcut propunerile către premier şi aşteptăm semnale dacă se poate sau nu se poate", a precizat Iulian Pope, la finalul discuţiilor cu ministrul Sănătăţii.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: sanitas greva de avertisment
Parteneri
Cutremure puternice, simultan, în două județe din România!
x close