Antena 3 CNN Actualitate Ce trebuie să facă tinerii când se angajează pentru a avea o pensie bună la bătrânețe

Ce trebuie să facă tinerii când se angajează pentru a avea o pensie bună la bătrânețe

Angajatorii au început să schimbe contractele de muncă. Tinerii de până în 35 de ani sunt obligați să cotizeze la pilonul 2 și trebuie să își aleagă fondul de pensie spre care vor să se ducă banii lor.

Ce trebuie să facă tinerii când se angajează pentru a avea o pensie bună la bătrânețe
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    03 Aug 2021   •   14:34

”Știm că este obligatorie și este o deducere de 3,75 puncte procentuale din contribuția care se plătește în mod obligatoriu pentru asigurările de pensii. Practic, fiecare care încheie un contract de muncă și are sub 35 de ani, trebuie să opteze pentru un fond de pensii care administrează aceste sume care se acumulează în conturi individuale. Dacă nu face această opțiune, în cunoștință de cauză, în prezent fiind șapte fonduri care gestionează aceste sume, se va face o repartiție aleatorie, adică va fi distribuit la unul din fonduri după un criteriu aleatoriu. 

Garanția primirii unei pensii din această acumulare de sume din timpul vieții active, este dată de faptul că avem o instituție care supraveghează și monitorizează modul de funcționare al acestor fonduri, respectiv ASF-ul. Acesta, pe deoparte, autorizează fondurile, le verifică și ar trebui să apere interesele participanților în egală măsură cu cele ale administratorilor. 

Atunci când s-a gândit această componentă suplimentară de venituri la bătrânețe, adică pensia din pilonul 2, erau calcule făcute astfel încât cel care va participa întreaga viață, activ, la acest fond cu acumulare individuală, să aibă o completare de aproximativ 25% a veniturilor sale la bătrânețe. Pentru că discutăm doar de 3,75 puncte procentuale care se deduc și se gestionează în cont individual”, a explicat Doina Pârcălabu, departamentul pentru Muncă PP-USL. 

 

×
Subiecte în articol: pensie
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close