Antena 3 CNN Actualitate ANI vs. parlamentari, un nou război: Codul de conduită, transformat în proiect de lege

ANI vs. parlamentari, un nou război: Codul de conduită, transformat în proiect de lege

ANI vs. parlamentari, un nou război: Codul de conduită, transformat în proiect de lege
Sursa foto: Foto: Agerpres
06 Dec 2013   •   12:40

Codul de conduită devine în sfârşit proiect de lege. Actul normativ le dă parlamentarilor posibilitatea să-şi decidă propria soartă. Altfel spus, Agenţia Naţională de Integritate nu va mai avea un cuvânt de spus în cazul în care un parlamentar este declarat incompatibil sau în conflict de interese.

Potrivit proiectului de lege, sfera incompatibilitatilor, conflictul de interese, abaterile discipilinare şi aplicarea sancţiunilor se efectuează EXCLUSIV în baza legii 96/2006 privind statutul deputaţilor şi senatorlor. Astfel, ANI nu va mai putea să sesizeze incompatibilităţile palamentarilor şi nici să ceară încetarea mandatelor, pentru că ANI, potrivit legii, nu poate acţiona decât în baza legii sale de funcţionare.

Proiectul de cod de conduită a fost depus la Parlament şi a fost semnat de toţi liderii de grup, de la toate partidele.

Codul reglementează şi obligativitatea unei ţinute decente pentru deputaţi şi senatori. Ultima încercare a parlamentarilor de a-şi rezolva problemele cu ANI a fost în vară, Statutul deputaţilor şi senatorilor fiind însă întors din drum prin câteva decizii succesive ale Curţii Constituţionale care a obligat la menţinerea regulilor actuale.


×
Subiecte în articol: ANI parlamentari
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close