Antena 3 CNN Actualitate Cum sunt afectate animalele de pocnitorile şi artificiile folosite de Anul Nou

Cum sunt afectate animalele de pocnitorile şi artificiile folosite de Anul Nou

An de an, în perioada sărbătorilor de iarnă, petardele şi focurile de artificii devin adevărate coşmaruri pentru oameni, dar mai ales pentru animale.

Cum sunt afectate animalele de pocnitorile şi artificiile folosite de Anul Nou
Sursa foto: getty images | Vincent Scherer
de Ştefan Petrică    |    31 Dec 2022   •   20:45

Luminile şi zgomotele puternice sunt un real stres pentru acestea, fie că sunt animale de companie, câini, pisici, păsări sau animale sălbatice.

Specialiştii susţin că în această perioadă animalele au nevoie de mai mult sprijin emoţional din partea oamenilor.

Chiar dacă, de obicei, animalele noastre sunt obişnuite să stea afară, în curte, nu e deloc greşit ca măcar când sunt artificii să fie lăsaţi în casă, în garaje sau în alte spaţii închise.

Auzul câinilor este foarte fin şi sensibil, iar pocnitorile şi bubuiturile îi pot afecta iremediabil. Ei reacţionează diferit la asemenea zgomote, unii fug, alţii se ascund, iar alţii pot face chiar infarct.

Medicii veterinari ne recomandă să ferim animalele de sunetul puternic al articolelor pirotehnice sau să folosim căști pentru a atenua nivelul zgomotului.

Cehia, de exemplu, a înlocuit focurile de artificii de Anul Nou cu spectacole de lumini și drone.

Modelul a fost preluat și de unele orașe din țara noastră, cum ar fi Cluj, Sibiu, Alba Iulia, însă un astfel de spectacol este mai costisitor decât cel cu artificii.

×
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close