Antena 3 CNN Actualitate Directorul ANM, Elena Mateescu: "Vom emite o altă alertă meteorologică după Codurile Portocaliu și Galben" | Când vine canicula

Directorul ANM, Elena Mateescu: "Vom emite o altă alertă meteorologică după Codurile Portocaliu și Galben" | Când vine canicula

Directorul ANM, Elena Mateescu, a detaliat, la Antena 3 CNN, prognozele privind evoluția fenomenelor meteorologice în orele următoare.

Directorul ANM, Elena Mateescu: "Vom emite o altă alertă meteorologică după Codurile Portocaliu și Galben" | Când vine canicula
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Iun 2023   •   20:02

"Vorbim pentru această seară de avertizarea meteorologică de Cod Portocaliu, care rămâne în vigoare până la ora 23:00 pentru zonele din partea de nord-est și est a României, dar și de zonele aflate sub incidența Codului Galben, până mâine (duminică, n.r.) la ora 10:00.

Mă refer în mod deosebit la zona Olteniei, la Muntenia și, nu în ultimul rând, la Banat, Crișana, Transilvania, de asemenea la areale din Moldova.

Mâine dimineață, cu siguranță vom actualiza informarea cu o altă alertă meteorologică, pentru că ne așteptăm în continuare, cel puțin pentru zona Maramureșului, Transilvania, Moldova, Dobrogea, Muntenia, jumătatea estică a Olteniei, dar și pentru cea mai mare parte a zonei de munte, să consemnăm, în continuare, fenomene de instabilitate atmosferică accentuată.

Vorbim de cantități care depășesc 20-25 litri/metru pătrat, cu peste 30-40 litri/metru pătrat în mod izolat și, nu în ultimul rând, chiar și (de persistența acestor fenomene în) debutul săptămânii.

Director ANM: Instabilitatea atmosferică ar putea continua și luni în zonele de sud-est și la munte

Ziua de luni (ar putea) să mai aducă, în special în zona de munte, dar și în zona de sud-est a țării, aceleași tipuri de fenomene.

Ne așteptăm ca, de la mijlocul săptămânii, să consemnăm primele zile în care regimul de temperaturi să caracterizeze o vreme călduroasă, cu 33, posibil 34 de grade, să resimțim, probabil, valori de peste 35 de grade, luând în considerare gradul mare de umezeală din atmosferă, asociat cu temperaturi în creștere. 

Până atunci însă, vorbim în continuare de aceste tipuri de fenomene care, practic, din 22 mai și până în prezent, în special în zona de sud-est a țării, au adus valori de precipitații între 150 și la 255 de litri/metru pătrat, ceea ce înseamnă de două, până la de trei ori mai mult față de media climatologică a intervalului pentru aceste regiuni.

Iar din 12 iunie și până în această dimineață, în județele care s-au aflat sub incidența Codului Roșu am avut cantități care au depășit 100-155 litri/metru pătrat.

Situația a fost într-adevăr, una de excepție, luând calcul că au fost emise pentru prima dată două avertizări meteorologice de Cod Roșu la un interval mai mic de o săptămână, practic cinci 5 zile, pentru aceleași areale, având în vedere cantitățile importante de precipitații consemnate", a spus Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: Elena Mateescu cod rosu Ccod roşu
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close