Antena 3 CNN Actualitate ANM a emis noi avertizări de cod roşu, portocaliu şi galben de ploi abundente | A fost convocat Comitetul de Urgenţă | Prognoza meteo actualizată

ANM a emis noi avertizări de cod roşu, portocaliu şi galben de ploi abundente | A fost convocat Comitetul de Urgenţă | Prognoza meteo actualizată

Vremea rea face ravagii în mai multe zone din țară. ANM a emis mai multe avertizări de cod roşu, cod portocaliu şi cod galben pentru mai multe zone din ţară. Ce zone sunt vizate.

de Claudia Popovici    |    03 Iun 2023   •   16:27

Update 19:39: Elena Mateescu, prognoza meteo actualizată. Ce zone sunt afectate de vremea rea

Update 17:40. Cod roșu de inundații în Vâlcea și Argeș

Hidrologii au emis sâmbătă o avertizare Cod roșu de inundații pe râuri din județele Vâlcea și Argeș.

Sunt vizate râurile din bazinul hidrografic Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluență cu râul Lotru – amonte Ac. Ionești, județele Vâlcea și Argeș.

În aceste zone, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de pericol.

Fenomenele periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Olănești și Sălătrucel.

Avertizarea este în vigoare sâmbătă până la miezul nopții.

Update 17:57: Cod roșu de furtuni în Olt, Dolj și Vâlcea până la 18.30

 Localități din județele Olt, Dolj și Vâlcea sunt sâmbătă sub avertizare Cod roșu de furtuni până la ora 18.30.

Sunt vizate în județul Olt localitățile Balș, Iancu Jianu, Bobicești, Redea, Rotunda, Pârșcoveni, Morunglav, Drăghiceni, Vulpeni, Bârza, Voineasa, Găvănești, Cezieni, Călui, Oboga, Dobrun, Dobrețu, Baldovinești. În județul Dolj, sunt sub avertizare localitățile Leu, Celaru, Pielești, Dioști, Robănești, Teslui, Drăgotești, Bulzești, Amărăștii de Sus, Ghercești, iar în Vâlcea localitățile Bălcești, Fârtățești, Șușani, Valea Mare, Zătreni, Tetoiu, Laloșu, Ghioroiu, Măciuca, Diculești, Făurești, Stănești, Lăcusteni.

În aceste zone se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 60 l/mp și frecvente descărcări electrice.

Update 17:20.  Cod roşu de ploi şi vijelii în Drobeta Turnu Severin

Sunt vizate nouă localități din judeţul Mehedinți:

Avertizarea este valabilă în intervalul 16.30-17:30.

Update 17:17 Cod portocaliu de vijelie, rafale de peste 90 km/h în Constanţa

Sunt vizate 8 localități din Constanta: Castelu, Ciocârlia, Cobadin, Cuza Voda, Medgidia, Mircea Vodă, Murfatlar, Peștera

Avertizarea este valabila în intervalul 17:15 -18:30.

Sunt aşteptate averse torenţiale care vor acumula peste 35-40l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului care vor depăși la rafală[ 70-90 km/h, vijelie, grindină. 

ANM a emis noi avertizări de cod roşu, portocaliu şi galben de ploi abundente | A fost convocat Comitetul de Urgenţă | Prognoza meteo actualizată

Este în vigoare un cod roșu de inundații. Într-o localitate din județul Dâmbovița. În mai puțin de o oră, toate străzile au fost inundate, iar apa deja a intrat în locuințele oamenilor. 

ANM, prognoza meteo: Cod rosu, galben, portocaliu de vreme rea

A doua parte a zilei aduce ploi și furtuni. Meteorologii au emis cod galben și cod roșu de vreme extremă, valabile până mâine.

Sunt vizate, așadar, mai multe județe din țară. De exemplu, în localitatea Bezdeadă, din județul Dâmbovița, în mai puțin de o or[, toate străzile au fost inundate, iar locuitorii spun că dacă va continua să plouă torențial, apele ar putea intra în curțile și casele oamenilor.

Aceștia mai spun că dacă ploaia nu se va opri, situația va deveni și mai rea, având în vedere că localitatea lor se află la poalele munților și că toată apa adunată pe versanți se va revărsa către sat.

ANM, prognoza meteo: Alerte de vreme severă în România

Meteorologii spun că aceste fenomene se vor restrânge în cursul acestei nopți spre sud-vestul țării.

În județul Gorj, opt localități se află sub cod roșu de ploi și vijelii, valabil până la ora 16:30 la fel și alte 11 localități din județul Vâlcea și 10 localități din județul Caraș-Severin.

Meteorologii anunță fenomene meteo extreme, cu ploi, vijelii, risc de inundații, grindină și fenomene electrice.

Ministrul Mediului a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență după avertizările de inundații

În aceste condiții Ministrul Mediului a convocat Comitetul pentru Situații de Urgență după avertizările de inundații.

Peste 300 de angajați ai Apelor Române sunt pregătiți să intervină în cazul în care situația o impune în zonele cu potențial de a fi afectate de către inundații.

De asemenea, au fost alocate și utilaje în acest sens, asta după ce astăzi a fost convocat de către ministrul Mediului, Tanczos Barna, comitetul ministerial pentru Situații de Urgență în urma avertizărilor meteorologilor și hidrologilor cu privire la potențialul risc de inundații periculoase.

Sunt în vigoare două coduri, așadar un cod galben de inundații și unul portocaliu, iar fenomenele hidrologice cele mai puternice, cele mai intense, conform specialiștilor, este posibil să le regăsim în zona Gorjului, în Mehedinți, în Vâlcea și în Olt.

Așadar, codul galben este în vigoare până duminică, la miezul nopții, iar codul portocaliu tot până duminică, la ora 14:00.

ANM, prognoza meteo : Cum va fi vremea în România

"În momentul de față avem un cod portocaliu în vigoare. Acesta va rămâne valabil până în jurul orei 22 și vizează întreaga Oltenie.

Deja în Oltenia au început nori cu dezvoltare mare pe verticală, care determină averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, dar în principal pe noi ne interesează cantitățile mari de apă. Pentru acest lucru este dat acest cod portocaliu. De asemenea, cod portocaliu este și pentru județul Argeș.

Pentru zona Carpaților Meridionali aceleași fenomene și în principal cantități mari de apă, adică de peste 40-50l/m² izolat peste 70-80l/m².

Avem și cod galben. Acesta este valabil pentru sudul Banatului, vestul, sud-vestul Transilvaniei, vestul și nord-vestul Munteniei. De asemenea, pentru Dobrogea, aici local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică, așa cum au tot fost în ultimele zile, în general soare, dar după-amiaza, seara, din loc în loc să fie acele manifestări de care vă pomeneam.

Legat de temperaturi, acestea vor începe să mai scadă. Nu vor mai fi la fel de ridicate ca în zilele anterioare, dar se vor situa în jurul celor normale pentru această dată, adică în general între 20 și 26 de grade cele mai scăzute valori prin Oltenia. Nici litoralul nu are prea multe grade, adică undeva la 20-23 de grade în rest cam între 24 și 26-27grade", a spus Meda Andrei, meteorolog în cadrul ANM. 

×
Subiecte în articol: ANM prognoza meteo vremea in romania
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close